Hebben geologen het verloren Atlantis bij de Canarische Eilanden gevonden?

Hebben geologen het verloren Atlantis bij de Canarische Eilanden gevonden?
Beeld: AI-beeld / redactie

Hebben geologen het verloren Atlantis bij de Canarische Eilanden gevonden?

Diep in de Atlantische Oceaan bij de Canarische Eilanden hebben wetenschappers oude eilanden en bergen onder water ontdekt. Dit opent een nieuw hoofdstuk in de geschiedenis van de eilanden, waarbij ook naar het verdwenen “Atlantis” wordt verwezen.

Deze ontdekking, ook wel aangeduid als de “Canarische Atlantis”, onthult de aanwezigheid van nieuwe onderzeese bergen in deze eilandengroep, gelegen in het zuidwesten van de Spaanse archipel. Het is een mysterieuze en intrigerende vondst die uitnodigt om de diepten van de oceaan te verkennen en er meer over te weten te komen.

Het team van Spaanse geologen en wetenschappers identificeerde deze onderzeese bergen tijdens een studie met als doel het continentaal plat van Spanje westwaarts van de Canarische Eilanden uit te breiden. Na vijf jaar van grondige cartografische expedities in de zeebodem van de regio, onthulden de gegevens de aanwezigheid van deze fascinerende geologische formaties.

Deze ontdekking bevestigt dat het gebied ten zuidwesten van de eilanden een natuurlijke uitbreiding is van het boven water uitstekende territorium van de Canarische archipel. De onderzeese bergen, die zich op diepten variërend van 4000 meter tot 300 meter onder het wateroppervlak bevinden, vertegenwoordigen oude Canarische eilanden die zijn gezonken als gevolg van de afkoeling van de aardkorst.

Sommige oude eilanden lijken op Tenerife, La Gomera en El Hierro. De grootste onderzeese bergen zijn 90-35 km lang, de kleinere 6-20 km. Ze steken meer dan 3.500 meter boven de diepe vlakten uit, vergelijkbaar met de Teide vanaf de kust gezien.

De onderzeese bergen worden gevormd door een proces vergelijkbaar met dat van de Canarische Eilanden. Een hete plek veroorzaakt smelting van magma onder de eilanden, waardoor ze omhoog stijgen vanuit de zeebodem. Deze bergen kunnen eilanden vormen of verder zinken door afkoeling.

De geleidelijke overstroming van de toppen van de eilanden door de stijgende zeespiegel draagt ook bij aan dit fenomeen. Dit stelt wetenschappers in staat de natuurlijke evolutie van de regio beter te begrijpen.

De onderzoekers hebben ongeveer acht namen voorgesteld voor de Canarische bergen aan de Internationale Hydrografische Organisatie. Bovendien hebben ze wetenschappelijke expedities uitgevoerd in de diepe zeegebieden van de Canarische Eilanden vanaf oceanografische schepen om deze formaties verder te bestuderen.

Ga naar de inhoud