Europees rapport: regionale regering Catalonië ergste en meest corrupte van Spanje

Europees rapport: regionale regering Catalonië ergste en meest corrupte van Spanje
Beeld: Catalaanse parlementsgebouw / 123rf

Europees rapport: regionale regering Catalonië ergste en meest corrupte van Spanje

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 8 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BARCELONA – Volgens de Quality Index of Subnational Governments of the European Union, een prestigieus rapport dat regelmatig wordt geproduceerd door de Universiteit van Göteborg met de steun van de Europese Commissie, is de regionale regering van de autonome regio Catalonië niet alleen de slechtste maar ook de meest corrupte van Spanje.

Recent is Pere Aragonés tot nieuwe regionale premier van Catalonië gekozen en zal hij met zijn regering ervoor moeten zorgen dat in het volgende rapport de regionale regering er beter van af komt. 

Het rapport is gebaseerd op de perceptie die burgers hebben van hun respectieve regionale regeringen op drie aspecten: onpartijdigheid, corruptie en kwaliteit van openbare diensten (alleen gezondheid, onderwijs en naleving van de wet).

De geraadpleegde inwoners van Catalonië zijn van mening dat de regionale regering van de regio de slechtste diensten van het hele land levert en dat de regionale regering ook te kampen heeft met de meeste corruptie problemen.

Verder zijn de geraadpleegde inwoners van mening dat de regionale Catalaanse regering de meest bevooroordeelde is waarmee de regionale regering van Catalonië achter die van Andalusië staat die als tweede slechtste op de lijst staat. Op de derde plaats staat de regionale regering van de Canarische Eilanden.

Dat Catalonië het niet goed doet in dit 2021 rapport is niet verwonderlijk want de autonome regio staat al jaren bovenaan de lijst met corrupte en slechte regio regeringen blijkbaar. Dat gebeurde ook al in 2017, 2013 en 2010 maar het hele afscheidingsproces van de laatste jaren heeft ervoor gezorgd dat er een neerwaartse tendens is te zien en de regionale regering steeds negatiever wordt beoordeeld door de inwoners van de autonome regio.

De slechte resultaten van Catalonië, Andalusië en de Canarische Eilanden staan recht tegenover de goede resultaten van de regionale regeringen in het Baskenland, La Rioja, Navarra en Asturië die helemaal onderaan de lijst staan van corrupte en slechte regionale regeringen in Spanje.

Op onderstaande kaart van Europa kun je in Spanje de kleuren zien van tevredenheid van de inwoners. Zo is te zien dat Catalonië, Andalusië en de Canarische Eilanden donkerder rood gekleurd zijn ten opzichte van de regionale regeringen in Murcia, Aragón, Galicië, Madrid regio en Castilië en León die lichter rood zijn gekleurd.

De regionale regeringen van de Valencia regio, Balearen, Castilla-La Mancha, Extremadura en Cantabrië zijn licht blauw gekleurd en die van La Rioja, Navarra en Asturië donkerder blauw en Baskenland heel donker blauw.

Op de kaart kun je ook Nederland geheel blauw gekleurd zien met twee kleuren tinten en België lichtblauw gekleurd.

Bekijk het hele rapport HIER (PDF)

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.