Meer dan 2,5 miljoen auto’s in Spanje zonder APK-keuring en verzekering

Meer dan 2,5 miljoen auto’s in Spanje zonder APK-keuring en verzekering
Beeld: AECA-ITV

Meer dan 2,5 miljoen auto’s in Spanje zonder APK-keuring en verzekering

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Volgens de Asociación Española de Entidades Colaboradoras de la Administración en la Inspección Técnica de Vehículos (AECA-ITV) zeg maar de overkoepelende organisatie van de ITV (APK) keuringsstations in Spanje zijn er meer dan 2,5 miljoen personenwagens die geen verplichte APK-keuring hebben en die niet verzekerd zijn.

Dat betekent dat een hoog percentage voertuigen mogelijk niet voldoet aan de minimumnormen voor veiligheid en bescherming van het milieu en dat dit gevolgen kan hebben voor het milieu en andere weggebruikers.

De vereniging van ITV-keuringsstations geeft aan dat ongeveer 8% van het totaal aantal personenwagens dus geen ITV (APK) heeft en daarnaast ook geen autoverzekering. Een van de redenen waarom een ITV-keuringsstation een technische inspectie kan weigeren is als de verzekeringspolis niet in orde is.

Volgens de vereniging is een van de redenen waarom er ITV-inspecties zijn juist om levens te redden. Dankzij de verplichte ITV van voertuigen zijn er volgens de vereniging en een onderzoek van de Universidad Carlos III de Madrid minstens 8.800 ongevallen, meer dan 7.000 gewonden en minstens 161 verkeersdoden voorkomen.

Het niet hebben van een geldige ITV (APK) wordt gezien als een ernstige overtreding met een boete tussen de 200 en 500 euro. Het niet in orde hebben van een autoverzekering is een nog ernstiger vergrijp en kan beboet worden met boetes tussen de 601 en 3.005 euro.

Ga naar de inhoud