39 procent van het Spaanse salaris gaat naar belastingen en sociale premies

39 procent van het Spaanse salaris gaat naar belastingen en sociale premies
Beeld: Canva

39 procent van het Spaanse salaris gaat naar belastingen en sociale premies

MADRID – Uit de informatie van een studie van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) blijkt dat 39,3% van het salaris van een Spaanse werknemer werd gebruikt voor belastingen en sociale premies in 2021. Dat is 5% meer dan het OESO-gemiddelde, aldus het onderzoek ‘Taxing Wages 2022’ . Spanje zit met 39,3% boven het percentage in Nederland van 35,3% maar ver onder het percentage in België van 52,6%.

De 39,3% afdracht in Spanje is opgebouwd uit drie onderdelen : de inkomstenbelasting (IRPF) van 11,35%, sociale bijdragen werkgevers (cotizaciones sociales empresas) van 23,02% en de sociale bijdragen werknemers (cotizaciones sociales trabajadores) van 4,89%. Het OESO-gemiddelde van 38 landen is 12,96% inkomstenbelasting, 13,46% sociale bijdragen werkgevers en 8,21% sociale bijdragen werknemers. 

België scoort op deze lijst het slechtste met een percentage van 52,6% bestaande uit 20,28% inkomstenbelasting, 21,35% sociale bijdragen werkgevers en 11,0% sociale bijdragen werknemers. Voor Nederland was dat percentage 35,3% bestaande uit 13,88% inkomstenbelasting, 10,81% sociale bijdragen werkgevers en 10,63% sociale bijdragen werknemers.

Spanje staat met dit percentage op de 16e plaats op de lijst van 38 landen die wordt aangevoerd door België op de 1e plaats en met Nederland op de 22e plaats. De inwoners van België zijn de enigen op de lijst die met 52,6% een hoger bedrag van hun salaris aan de belastingdienst en sociale zekerheid moeten overmaken dan wat ze netto ontvangen. In Duitsland was dat 48,1%, Oostenrijk 47,8%, Frankrijk 47% en Italië 46,5%. 

De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling is een samenwerkingsverband van 38 landen om sociaal en economisch beleid te bespreken, te bestuderen en te coördineren. De aangesloten landen proberen gezamenlijke problemen op te lossen en trachten internationaal beleid af te stemmen.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.