Gratis met de tram rijden langs de Costa Blanca op zondag is een succes

Gratis met de tram rijden langs de Costa Blanca op zondag is een succes
Beeld: 123rf

Gratis met de tram rijden langs de Costa Blanca op zondag is een succes

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

ALICANTE – Sinds 1 mei is het rijden met de tram langs de Costa Blanca geheel gratis op de zondagen. Sinds dit werd ingesteld hebben meer dan 500 duizend reizigers gebruik gemaakt van de tram op een zondag wat een stijging is van maar liefst 50%. Het gratis met de tram rijden geldt niet alleen voor de tram langs de Costa Blanca, maar voor de TRAM d’Alacant (provincie Alicante), TRAM de Castelló (provincie Castellón) en Metrovalencia (provincie Valencia).

Het gratis maken van de tram en metro service in Alicante, Valencia en Castellón (trolleybus) is bedoeld om het gebruik van het openbaar vervoer te stimuleren. Dat lijkt gelukt want ongetwijfeld zitten er tussen de ruim 500 duizend gebruikers die sinds 1 mei op een zondag gratis met de tram of metro hebben gereisd veel mensen die dat voorheen niet deden.

De tram van Alicante werd als proef in 1999 in gebruik genomen waarna men in 2002 begon met de uitbreiding van de tramlijn. Ondertussen bestaat het netwerk in totaal uit 127 kilometer spoor. Er zijn op dit moment zes lijnen, te weten L1 (Luceros-Benidorm); L2 (Luceros-San Vicente de Raspeig); L3 (Luceros-El Campello); L4 (Luceros-Plaza de La Coruña); L5 (Puerta del Mar-Plaza de La Coruña) en de L9 (Benidorm-Denia).

Metrovalencia is de metro van Valencia die werd geopend op 8 oktober 1988. Zij bestaat uit drie metrolijnen, drie tramlijnen en meer dan 134 kilometer spoor, waarvan ongeveer 19 kilometer ondergronds.

De tram van Castellón is niet echt een tram zoals die van Alicante maar een elektrisch aangedreven trolleybus die door de stad rijdt. Deze verbasterde tram service werd in 2008 in gebruik genomen maar zal voor 2030 ontmanteld worden. Er is slechts een lijnroute van 8 kilometer met 19 haltes.

Ga naar de inhoud