Ontdek deze spectaculaire waterval in Teruel en geniet van een mooie wandeling

Ontdek deze spectaculaire waterval in Teruel en geniet van een mooie wandeling
Beeld: via canva.com

Ontdek deze spectaculaire waterval in Teruel en geniet van een mooie wandeling

Onbekend is onbemind. De provincie Teruel in het zuiden van de regio Aragón is niet bepaald Spanje’s toeristische hoogvlieger en toch is er heel veel moois te ontdekken. Teruel is het land van dinosauriërs, ongerepte natuur en verstopte pareltjes en wordt ook wel eens de Spaanse Toscana genoemd (waar ze niet blij mee zijn omdat Teruel uniek is). Ook de 48 meter hoge waterval in de kloof Amanaderos de Riodeva is een excursie die onvergetelijke herinneringen belooft aan al haar bezoekers.

Liefhebbers van natuur en dunbevolkt gebied komen in Teruel zonder twijfel aan hun trekken. Teruel is één van de minst bevolkte gebieden van Spanje, en door haar droog klimaat bijvoorbeeld ook één van de beste plaatsen om spectaculaire sterrenhemels te bekijken. De hele provincie is voorzien van een netwerk van wandel- en fietspaden voor de avontuurlijk aangelegde bezoeker.

Op zes kilometer van het dorpje Riodeva vind je de watervallen van de Amanaderos kloof. Riodeva is een dorpje in de Sierra de Javalambre. Hier werd de grootste dinosauriër uit Europa gevonden. In de buurt van het dorp loopt de Río Deva, een rivier die door de kloof van Amanaderos loopt tot bij de molen van Montereta. Een spectaculair traject van ongeveer tien kilometer.

De wandeling langs de kloof loopt langs 13 watervallen. De hoogste daarvan zijn de waterval van Yegua (22 meter) en de waterval van San Lorenzo de la Virgen Blanca (48 meter). De rivier daalt op dit punt maar liefst 500 meter over een traject van 1500 meter. Langs de hele wandeling zijn loopbruggen en handvatten aangebracht. De wandeling is van middelmatige moeilijkheid en loopt in een cirkel. Gezien de grote hoogteverschillen is voorzichtigheid aangewezen. De wandeling begint in Riodeva zelf net naast het kerkje van de Inmaculada.

Bij het kerkje nemen we de weg die Camino de los Arcos heet, richting het begin van de kloof van Amanaderos. Hier laten we best de auto achter en beginnen we de wandeling langs de loopbruggen tot aan de waterval Las Yeguas. Van daaruit volgen we net naast de kloof het wandelpad tot aan de waterval als Ninfas (24 meter). Van hieruit gaat het verder tot het pad samenvalt met de GR10. Nu volgen we even de witte en rode markeringen. 

Bij de waterval Polaina (9 meter) gaan we even van de rivier weg. Wanneer we die weer kruisen, laten we haar rechts tot bij het uitzichtpunt van La Cueva. Hier krijgen we de waterval van San Lorenzo de la Virgen Blanca in al haar schoonheid te zien. Als we hier verder afdalen wandelen we langs een bosje notenbomen tot bij de Molen van Montereta. Iets later wandelen we niet langer langs de kloof. We volgen de GR 10 terug tot in het dorp en genieten ongetwijfeld na van de mooie wandeling.

Ga naar de inhoud