Spanje ontving in april bijna 800.000 vliegtuigpassagiers uit Nederland en België

Spanje ontving in april bijna 800.000 vliegtuigpassagiers uit Nederland en België
Beeld: via canva.com

Spanje ontving in april bijna 800.000 vliegtuigpassagiers uit Nederland en België

In april kwamen er bijna 9 miljoen passagiers naar Spanje via internationale luchthavens, een stijging van bijna 9% vergeleken met dezelfde maand in 2023. 63% van de passagiers koos voor low-cost luchtvaartmaatschappijen zoals Ryanair, wat een toename van 10% betekent. Het aantal passagiers dat koos voor traditionele luchtvaartmaatschappijen (de overige 37%) steeg met een lagere intensiteit.

Tussen januari en april heeft Spanje in totaal 28,7 miljoen internationale passagiers ontvangen. Dit cijfer vertegenwoordigt een significante toename van bijna 14% vergeleken met dezelfde periode in 2023. Vergeleken met de pre-pandemie periode van 2019, betekent dit een toename van 3,4 miljoen extra internationale aankomsten, volgens de maandelijkse cijfers van Turespaña.

In april was het Verenigd Koninkrijk de belangrijkste bron van toeristen voor Spanje, met 1,9 miljoen internationale passagiers. Dit vertegenwoordigt 21% van het totale aantal aankomsten die maand. De Canarische Eilanden was de populairste bestemming voor Britse toeristen, met 504.301 aankomsten (27% van het totale aantal Britse passagiers). De meeste andere Spaanse regio’s kenden ook een toename van het aantal Britse toeristen in april. De enige uitzondering was Balearen dat een daling van 4% zag.

In april bezochten 1,2 miljoen Duitse toeristen Spanje. Dit is goed voor 14% van het totale aantal aankomsten die maand. De Balearen waren de populairste bestemming voor Duitse toeristen (36,5% van de Duitse bezoekers), gevolgd door de Canarische Eilanden (19%). Baskenland en Valencia zagen een sterke toename van het aantal Duitse toeristen in april, met meer dan 14% groei. De Canarische Eilanden zagen daarentegen een daling van het aantal Duitse toeristen. De rest van de grote Spaanse regio’s kende echter wel een toename.

In april kwam 10% van de ontvangen passagiers (878.451) uit Italië, wat een jaar-op-jaar groei liet zien die vooral voordelig was voor Catalonië en de Comunidad de Madrid. Frankrijk zorgde voor 8% van het totale aantal passagiers in april, met een uitbreiding die vooral gunstig was voor Catalonië en de Balearen, die elk meer dan 10.000 extra passagiers ontvingen in vergelijking met dezelfde maand vorig jaar.

Nederlanders en Belgen

De passagiers uit Nederland (451.203) vertegenwoordigden 5% van het totaal en hadden een stijging van 7%. Ze reisden voornamelijk naar de Comunidad Valenciana, Catalonië en Andalusië. Van hen koos 75% voor een goedkope vlucht, wat een groei van 8% betekende. Het aantal passagiers dat met traditionele luchtvaartmaatschappijen vloog, steeg met 4%. Tot april zijn 1.426.422 passagiers uit Nederland aangekomen, een toename van 12% vergeleken met 2023.

De passagiers uit België (296.436) vertegenwoordigden 3% van het totaal en hadden een stijging van 9%. Ze reisden voornamelijk naar de Canarische Eilanden, de Comunidad Valenciana en Andalusië. Van hen koos 80% voor een goedkope vlucht, wat een groei van 22% betekende. Het aantal passagiers dat met traditionele luchtvaartmaatschappijen vloog, daalde met 2%. Tot april zijn 952.956 passagiers uit België aangekomen, een toename van 12% vergeleken met 2023.

Ga naar de inhoud