Wat te doen met de meer dan 35.000 groene parkieten langs de Spaanse kust

Oeps ... foto ontbreekt!

Wat te doen met de meer dan 35.000 groene parkieten langs de Spaanse kust

Dit artikel is 7 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Eenieder die wel eens in Barcelona, Valencia, Murcia, Málaga of daar tussen in is geweest heeft ze gezien of sterker nog gehoord, de groene parkieten met de naam “Cotorra Argentina”, de Argentijnse parkieten. Deze zitten meestal in de palmbomen waar ze meer dan voldoende eten hebben en waar ze veilig hun nesten kunnen maken. Onder die bomen liggen de resten van het eten en het gekrijs van de vogels hoor je van ver weg.

Op het eerste gezicht zijn het lieve beestjes die gretig door de toeristen gefotografeerd worden. Parkieten in het wild zie je immers vaak niet in eigen land. Wat de meeste mensen echter niet weten is dat de Cotorra Argentina een ware plaag zijn geworden in meer dan 450 kustplaatsen. Volgens SEO/Birdlife zijn er op dit moment meer dan 35.000 te vinden in Spanje, met name langs de Middellandse Zee.

De Miopsitta Monachus is in 1975 naar het Iberische schiereiland gekomen als huisdier voor de vele families die een goedkoop exotisch dier in huis wilden halen. Toen de vogels eenmaal in huis waren en vast zaten in hun kooien, konden ze nog wel eens agressief gedrag vertonen en maakten ze zo veel herrie dat ze door hun eigenaren werden vrijgelaten. Aangezien de vele palmbomen meer dan genoeg eten hebben in de vorm van dadels kunnen de vogels makkelijk vrij leven. Ook het huisvesten van hun nesten, die soms wel 150 kilo kunnen wegen, is geen probleem in de vele palmbomen.

De Cotorra Argentina is echter niet de rustigste vogel aangezien ze veel herrie maakt en het erop lijkt of ze de hele dag met elkaar aan het praten zijn. Het zijn echter wel weer trouwe vogels want je ziet zelden een Argentijnse Parkiet alleen vliegen, bijna altijd gaan ze met minimaal twee vogels op pad. Ze kunnen echter agressief gedrag vertonen tegen andere vogels en soms zelfs andere dieren.

Het probleem is echter, wat te doen met deze vogels. In principe vormen ze geen directe bedreiging voor andere vogelsoorten die van nature aanwezig zijn in Spanje maar lastig zijn ze wel. Ook de erg zware nesten kunnen gevaarlijk zijn voor eenieder die eronder loopt. Daarnaast komt het, met name in Catalonië en Valencia, veel voor dat de parkieten al richting het binnenland zijn vertrokken en daar een bedreiging vormen voor de landbouw. Er zijn geen regels voor wat te doen met de groene parkieten maar dat zal ongetwijfeld wel gaan veranderen.

Dus naast de duiven en meeuwen in de Spaanse kustplaatsen langs de Middellandse zee heeft men ook te maken met duizenden groene parkieten die de lucht onveilig maken.

Ga naar de inhoud