skip to Main Content
Wat te doen met de meer dan 35.000 groene parkieten langs de Spaanse kust

Wat te doen met de meer dan 35.000 groene parkieten langs de Spaanse kust

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Eenieder die wel eens in Barcelona, Valencia, Murcia, Málaga of daar tussen in is geweest heeft ze gezien of sterker nog gehoord, de groene parkieten met de naam “Cotorra Argentina”, de Argentijnse parkieten. Deze zitten meestal in de palmbomen waar ze meer dan voldoende eten hebben en waar ze veilig hun nesten kunnen maken. Onder die bomen liggen de resten van het eten en het gekrijs van de vogels hoor je van ver weg.

Op het eerste gezicht zijn het lieve beestjes die gretig door de toeristen gefotografeerd worden. Parkieten in het wild zie je immers vaak niet in eigen land. Wat de meeste mensen echter niet weten is dat de Cotorra Argentina een ware plaag zijn geworden in meer dan 450 kustplaatsen. Volgens SEO/Birdlife zijn er op dit moment meer dan 35.000 te vinden in Spanje, met name langs de Middellandse Zee.

De Miopsitta Monachus is in 1975 naar het Iberische schiereiland gekomen als huisdier voor de vele families die een goedkoop exotisch dier in huis wilden halen. Toen de vogels eenmaal in huis waren en vast zaten in hun kooien, konden ze nog wel eens agressief gedrag vertonen en maakten ze zo veel herrie dat ze door hun eigenaren werden vrijgelaten. Aangezien de vele palmbomen meer dan genoeg eten hebben in de vorm van dadels kunnen de vogels makkelijk vrij leven. Ook het huisvesten van hun nesten, die soms wel 150 kilo kunnen wegen, is geen probleem in de vele palmbomen.

De Cotorra Argentina is echter niet de rustigste vogel aangezien ze veel herrie maakt en het erop lijkt of ze de hele dag met elkaar aan het praten zijn. Het zijn echter wel weer trouwe vogels want je ziet zelden een Argentijnse Parkiet alleen vliegen, bijna altijd gaan ze met minimaal twee vogels op pad. Ze kunnen echter agressief gedrag vertonen tegen andere vogels en soms zelfs andere dieren.

Het probleem is echter, wat te doen met deze vogels. In principe vormen ze geen directe bedreiging voor andere vogelsoorten die van nature aanwezig zijn in Spanje maar lastig zijn ze wel. Ook de erg zware nesten kunnen gevaarlijk zijn voor eenieder die eronder loopt. Daarnaast komt het, met name in Catalonië en Valencia, veel voor dat de parkieten al richting het binnenland zijn vertrokken en daar een bedreiging vormen voor de landbouw. Er zijn geen regels voor wat te doen met de groene parkieten maar dat zal ongetwijfeld wel gaan veranderen.

Dus naast de duiven en meeuwen in de Spaanse kustplaatsen langs de Middellandse zee heeft men ook te maken met duizenden groene parkieten die de lucht onveilig maken.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 10 reacties
 1. In Denia en Javea zaten ze niet en wat me opvalt is dat ze daar héél veel last hebben van de rode kever met veel dode palmen tot gevolg. Hier in costa del sol in Torre de mar heel veel van die parkieten en zo goed als geen dode palmen. zou het niet kunnen dat die vogels de kever besrijden ? In Maroco is er een vogel die de kevers eet.Eens de moeite waard om over na te denken of die kever indien aanwezig ook niet op het menu van de parkieten staat ! en ze een zege zijn voor de palmen

 2. tis te hopen dat je hetzelfde overkomt als ze tot de conclusie komen dat er een paar honderd mensen te veel zijn en dat je de eerste mag zijn, slaap rustig in
  ja ik ben een hele grote dierenvriend en die commentaar is er te veel aan

  1. Noël heeft gelijk, stel dat ze in Spanje zeggen dat er teveel buitenlanders komen, die waren daar ook niet van origine dus …… respect voor de natuur, we hebben al zoveel kapot gemaakt

  2. Wat een negatief artikel, kijk wat de mens onveilig maakt,..overbevolking, de hele aarde plundert ze. Een lawaai van vliegtuigen- auto’s- treinen- bussen etc… Vind ze geweldig op een meter afstand, maak ik geweldige foto’s van ze. Het is wederom de mens die ervoor heeft gezorgd, om ze in een kooitje te stoppen. Is misschien beter voor de aarde, de mens in een kooitje te doen.

 3. Dus voor die groene rakkers hoef ik niet naar España die vind ik ook hier in geheel Amsterdam bij honderden en ook wel in andere steden. Nee ik ga naar Spanje voor de gruis/ bruine huismus want die rakker mis ik hier wel en dat komt door dat er onvoldoende laaghout bebossing en huizen zijn met dakpannen waar ze kunnen nestelen. In de oude wijken zonder flats kom je ze wel tegen.

  1. Bert. Het rare is, dat ik een groot puntdak heb, met dakpannen. 30 jaar lang ongeveer 30/40 nesten met mussen. Onder puntdak zit mijn zolder. Veel gesjilp en mussen vreugde. ( tsja ook stank en dakgoten schoonmaken – NIET erg.) Opeens ongeveer 6 jaar (?) geleden, WAS ER GEEN MUS MEER OP NEST. NIET ÉÉN!! Tot heden, 5 april 2018 nog steeds geen mus, ook in onze tuin ( Diemen) is een mus zeldzaam. Wat is er gebeurd met de mus van het ene op het andere jaar?? Ik mis ze!

 4. Waarom de aantallen niet terugbrengen tot een acceptabel niveau d.m.v. afvangen en laten inslapen.
  Kunnen de vogelliefhebbers er van genieten en de vogelhaters zijn ook weer tevreden.
  Doen we in Nederland toch ook met het ganzen overschot ( overlast)

 5. Hier vanuit mijn appartement zie ik dagelijks hele zwermen halsband parkieten . Zij eten de net gevormde kastanjes en zonnebloempitten!!

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken