Eerste hittegolf Spanje met temperaturen tot 44 graden

Eerste hittegolf Spanje met temperaturen tot 44 graden
Beeld: 123rf

MADRID – Het wordt zweten in bijna heel Europa met voor de tijd van het jaar extreem hoge temperaturen, zowel overdag als ‘s nachts. Ook Spanje zal vanaf woensdag te maken krijgen met zeer hoge temperaturen die kunnen oplopen tot 44 graden in het noorden van Spanje terwijl dit tegen de 40 graden wordt in zuid Spanje. 

De Spaanse weerexperts spreken over de eerste hittegolf (ola de calor) van deze zomer op het Spaanse vasteland en de Balearen eilanden. Deze wordt veroorzaakt door een warme Afrikaanse lucht waardoor het kwik zal stijgen tot boven de 35 graden op veel plaatsen in het land. De eerste hittegolf zal volgens de weerexperts zes dagen duren.

Zoals altijd zal het zuiden van Spanje o.a. in de autonome regio’s Andalusië, Extremadura en het zuiden van Castilla-La Mancha hoge temperaturen gaan krijgen maar op donderdag en vrijdag worden blijkbaar de hoogste temperaturen verwacht die kunnen stijgen naar 44 graden in regio’s en provincies zoals het noorden van Aragon in Huesca en in het noorden van Catalonië in Gerona. Op zaterdag worden deze extreem hoge temperaturen ook verwacht in de provincies Córdoba, Zaragoza, Madrid en Murcia.

Het zijn echter niet alleen de temperaturen overdag die hoog zullen zijn gedurende diverse dagen maar ook de nachttemperaturen. Daarbij wordt gesproken over de tropische nachten of tropennachten (noches tropicales) met minima van 25 graden.

[su_note note_color=”#fdf2ec”]Leestip: Hittegolf in Spanje[/su_note]

Wat is een hittegolf

Als de temperaturen gedurende een bepaalde periode boven een normaal gemiddelde komen dan wordt er gesproken van een hittegolf (ola de calor) in Spanje.

Volgens Spaanse maatstaven is er sprake van een hittegolf wanneer er gedurende 3 aaneengesloten dagen temperaturen gemeten worden van 33,3 graden Celsius of meer.

Dat is 2 dagen minder dan in Nederland en België waar men een periode als hittegolf aankaart wanneer er tenminste 5 aaneengesloten dagen zijn met temperaturen boven de 25 graden Celsius of tenminste 3 aaneengesloten dagen met temperaturen van tenminste 30 graden Celsius.

Temperaturen van 25 en/of 30 graden worden in Spanje in de zomer als normaal gezien aangezien deze veel vaker voorkomen dan in Nederland en België.

[su_note note_color=”#fdf2ec”]Leestip: Tropische nachten in Spanje[/su_note]

Wat is een tropennacht

Men spreekt in Spanje van een tropische nacht als de temperatuur niet onder de 20 graden komt, iets dat vaak voorkomt in Spanje. Toch kan de nachttemperatuur vaak nog hoger zijn waardoor men niet kan slapen, dat noemen we dan een tropische nacht of tropennacht.

‘Noches tropicales’ zijn nachten waarbij de temperatuur minimaal 20 graden is gedurende de nachtelijke uren, na middernacht dus. Hier wordt echter nogal eens over gediscussieerd aangezien een tropische nacht langs de Middellandse Zee geheel anders kan zijn dan in het midden van Spanje vanwege het verschil van de gevoelstemperatuur en luchtvochtigheidsgraad die aan de kust hoger zijn.

[su_note note_color=”#fdf2ec”]Leestip: Hoogste temperatuur ooit gemeten in Spanje[/su_note]

Hoogste temperatuur

De Spaanse weerdienst Aemet verwacht niet dat de hoogste temperatuur die officieel op de correcte wijze ooit gemeten in Spanje overschreden zal worden. Er kunnen wel eventueel weerrecords verbroken gaan worden voor een maand juni.

Weliswaar laten temperatuurmeters op straat in Spanje nog wel eens temperaturen zien van 50 of 55 graden, feit is dat het nog nooit zo warm is geweest in Spanje.

De hoogste temperatuur ooit die 100% correct is werd gemeten op 13 juli 2017 in de stad Montoro in Córdoba waar het kwik naar 47,3 graden steeg.

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Beste lezers. Wij zijn genoodzaakt om opnieuw de mogelijkheid tot reageren op onze artikelen te annuleren omdat we veel last hebben van spam-reacties en extra webverkeer. Hierdoor wordt de vraag naar onze website te hoog waardoor onze webhosting ons al meerdere keren op non-actief heeft geplaatst. We moeten opnieuw zoeken naar een oplossing om ervoor te zorgen dat jij als lezer kunt blijven reageren maar ook dat de website ‘in de lucht’ blijft.

Er zijn meer dan 30.000 reacties geplaatst op SpanjeVandaag en de mogelijkheid om te reageren willen we ook graag blijven handhaven maar dan wel op een manier dat de website in de lucht kan blijven. Ter vergelijking, op een normale dag worden tussen de 30 en 50 reacties geplaatst maar komen er net zoveel of meer spam-reacties binnen die weliswaar gescreend en gedetecteerd worden maar waardoor de website trager wordt en soms niet te bereiken is. Daardoor kunnen ook goedbedoelde reacties tussen de spam-reacties komen en dat kunnen we niet altijd controleren(ook omdat we niet 24 uur achter de computer zitten en de spam automatisch elke dag verwijderd wordt).

Excuses voor het ongemak en we zoeken opnieuw (het is de derde keer dat dit gebeurd) naar een oplossing. Je kunt altijd op onze Facebook pagina en Facebook groep of op Twitter terecht om te reageren op onze artikelen. Mocht je ergens vragen over hebben dan kun je ons altijd een email sturen of contact opnemen via WhatsApp. We proberen alle vragen die over Spanje gaan te beantwoorden. De redactie.

Abonneer
Abonneren op
1 Reactie
Inline Feedbacks
View all comments

k vind dit wel een heel grappig artikel.
Enige dagen geleden werd er nog gezegd dat de hittegolf in tegenstelling van wat de meeste mensen tot nu toe dachten, NIET uit Afrika komt maar juist van de Atlantische oceaan, en over het vaste land van het Iberisch schiereiland in kracht qua warmte toeneemt en daardoor aan de oostkust een hittegolf wordt genoemd. Ook nu hebben wij hier op de Vega Baja te maken met een zeer warme zuid westen wind wat dus duidelijk niet van het Afrikaanse vastenland komt.

dag/nacht
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.