Politieke partijen steunen Spaanse kandidaat Eurogroep voorzitterschap

Politieke partijen steunen Spaanse kandidaat Eurogroep voorzitterschap
Beeld: Europa Press

Politieke partijen steunen Spaanse kandidaat Eurogroep voorzitterschap

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Het lijkt bijna onmogelijk maar de politieke partijen in Spanje die normaal gesproken lijnrecht tegenover elkaar staan in zo’n beetje alles zijn het dit keer met elkaar eens. Zowel de Partido Popular als de partijen VOX en Ciudadanos steunen de kandidatuur van Nadia Calviño voor het voorzitterschap van de Eurogroep. Het zou de eerste keer zijn dat een vrouw de voorzitter wordt en ook de eerste keer dat iemand uit Spanje de Eurogroep zal voorzitten.

In verschillende Twitterberichten hebben politici van de oppositiepartijen in Spanje de kandidatuur voor het voorzitterschap van de Eurogroep goedgekeurd. Het gaat om de huidige Vicepremier Economische Zaken en Digitale transformatie (Vicepresidenta de Asuntos Económicos y Transformación Digital) Nadia Calviño die eventueel de Portugees Mário Centeno vanaf 13 juli kan opvolgen.

Nadia Calviño is als huidige Vicepremier Economische Zaken en Digitale transformatie al lid van de Eurogroep , net zoals de Nederlandse minister Wopke Hoekstra en de Belgische minister Alexander De Croo. De voorzitter of voorzitster wordt gekozen door de 19 ministers van Financiën en om te worden benoemd heeft de kandidaat een meerderheid nodig. Hij of zij wordt benoemd voor een termijn van 2,5 jaar en kan worden herkozen. Mocht Calviño erin slagen 10 van de 19 landen achter zich te krijgen dan kan ze op 13 juli de nieuwe voorzitter worden van de Eurogroep.

De eerste voorzitter van de Eurogroep was Jean-Claude Juncker die van 2005 tot 2013 voorzitter was. Hij werd opgevolgd door de Nederlander Jeroen Dijsselbloem die tussen 2013 en 2018 de voorzitter was en opgevolgd werd door de huidige voorzitter Mario Centeno die sinds 12 januari 2018 de voorzitter is. Nadia Calviño kan vanaf 13 juli de eerste vrouwelijke en eerste Spaanse voorzitter worden van de Eurogroep.

De Eurogroep (voorheen de Euro-X) is een gremium van de Europese Unie, waarin de lidstaten van de eurozone hun fiscaal en economisch beleid coördineren, met als doel het functioneren van de Economische en Monetaire Unie zeker te stellen. Het zijn de ministers van Financiën van de eurolanden die het beleid voeren. De bijeenkomsten van de Eurogroep dragen een informeel karakter en vinden in de regel op de dag plaats die voorafgaat aan de Raad voor Economische en Financiële Zaken (Ecofin-raad).

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.