Europese veroordeling van Spanje voor het vernietigen van Doñana-natuurgebied

Europese veroordeling van Spanje voor het vernietigen van Doñana-natuurgebied
Beeld: 123rf
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

SEVILLA – Het Hof van Justitie van de Europese Unie heeft donderdag de uitspraak met betrekking tot het natuurgebied Doñana in Andalusië bekend gemaakt. Daarin concludeert het Europese Hof dat de ‘buitensporige onttrekking van grondwater’ in het Doñana-natuurgebied in strijd zijn met het gemeenschapsrecht, met name de ‘Kaderrichtlijnen voor Water en Habitats’. Daarvoor heeft het Europees Hof de Spaanse staat veroordeeld.

Volgens de uitspraak die donderdag in Luxemburg bekend werd, is het duidelijk dat de wateronttrekkingen ernstige schade toebrengen aan het Doñana-natuurgebied en zijn natuurlijke waarden. 

Ook wijst de uitspraak op de passiviteit van Spanje in het licht van de negatieve effecten van wateronttrekkingen en toont het gebrek aan informatie over de toestand van het grondwater, voornamelijk als gevolg van de onwetendheid van de regering over de illegale stroomgebieden.

Het Spaanse Wereld Natuur Fonds WWF klaagde tien jaar geleden Spanje aan bij de Europese Commissie en het heeft zolang geduurd voordat het Hof van Justitie van de Europese Unie een uitspraak deed. Het WWF klaagde over de onrechtmatige en niet-duurzame winning van water in het gebied van Doñana voor de intensieve teelt van aardbeien. 

Er werd ook geklaagd over de totale passiviteit en herhaalde niet-naleving door de jaren heen door de Spaanse autoriteiten, te weten de gemeenten van het gebied, de Junta de Andalucía en de centrale overheid.

Het Doñana-natuurgebied bevindt zich in een kritieke situatie door: 

Illegale irrigatie in het gebied terwijl het oppervlakte blijft groeien.

De opmars van intensieve landbouw ten noorden van Doñana, waardoor het Aznalcázar-moeras wordt aangetast door al het gebruikte water uit de Guadiamar-rivier.

Het gebrek aan regenval en de oppervlaktewater hebben ertoe geleid dat het noordelijke moeras in het Doñana-natuurgebied twee jaar praktisch droog heeft gestaan.

De verslechtering van het grondwater, in kwantiteit en kwaliteit, houdt niet op terwijl de druk op de Doñana toeneemt door de duidelijke impact van klimaatverandering.

Het natuurgebied

Nationaal park Doñana, in het Spaans Parque Nacional de Doñana of ook wel Coto de Doñana genoemd, is een nationaal park gelegen aan de Atlantische Oceaan, aan de monding van de Guadalquivir in Andalusië, in het zuiden van Spanje. Het gebied ligt in twee provincies, Huelva en Sevilla, en vormt een soort natuurlijke barrière tussen deze provincies. Het gebied is belangrijk vanwege de vele trekvogels die er een rustplaats vinden op hun tocht van zuid naar noord. De moerassen in de rivierdelta zijn voor deze vogels ideaal.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.