Emigratieverhaal Alicante: twee Leeuwtjes in Spanje (14)

Emigratieverhaal Alicante: twee Leeuwtjes in Spanje (14)
Beeld: Casa Rodriquillo

Emigratieverhaal Alicante: twee Leeuwtjes in Spanje (14)

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

In oktober 2020 kopen Tom en Danielle van Leeuwen in Rodriguillo, Alicante een prachtig oud herenhuis met twee bodega’s en een flinke tuin van meer dan 250 jaar oud. Voordat ze er kunnen wonen, heeft het huis eerst een grondige renovatie nodig. Casa Rodriquillo wordt een B&B met in één van de bodegas een curiosawinkel, genaamd La Bodega de los Recuerdos. Volg de belevenissen van dit stel in hun Spaanse leven, in tekst en video (onderaan artikel).

Yeahhh, afgelopen week is dan eindelijk de ondervloer op de eerste verdieping gestort en nu kunnen daar de werkzaamheden weer worden opgestart. Het stucen gaf de kamers al een heel andere aanblik en met de deze ondervloer begint het boven al op een echt huis te lijken. Er waren nog een paar puntjes boven waar we nog niet helemaal tevreden over waren en die worden de komende dagen opgelost. Ook zijn ze nu bezig met het installeren van de doucheplaten. Hierna kan er gestart worden met het betegelen van de muren van de badkamers en zodra de vloer genoeg uitgehard is het tijd voor de vloertegels.

Op de vloer komt een combinatie van handgemaakte terracotta tegels met oude Spaanse vloertegels, die we hebben opgekocht uit oude Spaanse huizen en natuurlijk een deel van de originele vloertegels uit Casa Rodriguillo. Danielle is al maanden bezig met de voorbereiding om deze oude Spaanse vloertegels te kunnen hergebruiken. Eerst is alle cement/lijm van de onderkanten afgehaald, vervolgens is het oude voegsel van de zijkanten verwijderd en toen was de bovenkant aan de beurt. Met een speciaal schoonmaakmiddel en schuursponsjes heeft ze alle vuilresten verwijderd. En dit bij zo’n 2000 tegels… Ze zijn heel mooi geworden en wat zal dat prachtig in het huis staan.

Tom is gestaag verder aan het werken aan het zwembad en dat begint langzamerhand ook wat te worden. De bodem is gestort, allerlei pijpen voor wateraanvoer en -afvoer zitten in de aarde en zondag komt het graafmannetje om de aarde weer rond het zwembad te scheppen. Zodra de aarde terug is kan er een betonnen rand worden gestort en is het tijd voor het plaatsten van de liner. Dit is de afwerking aan de binnenkant van het zwembad en zorgt voor een waterdicht zwembad. De liner wordt geplaatst door de leverancier van het zwembad. Dit leek ons geen klusje om zelf te doen. Als alle aarde weer rond het zwembad zit, gaan we op pad voor tegels voor de rand en het terras rond het zwembad. Ook dit worden handgemaakte terracotta tegels. Deze hebben de rustieke uitstraling die we ook graag in de tuin willen.

Donderdag hebben we een vrije middag genomen en zijn we naar Alicante geweest. 24 juni is het el dia de San Juan. De hele week voorafgaand op deze dag wordt er feest gevierd vanwege deze San Juan. Dit betekent dat Alicante een week vol is met vuurwerk, optochten, straatmuzikanten, lekker eten op straat en natuurlijk de grote beeldengroepen van papiermache verspreid door de hele binnenstad. Super gezellig en daarom gaan we altijd wel even kijken. Dit jaar gaan we niet naar de verbranding van de beeldengroepen. Dit gebeurt op 24 juni aan het einde van de avond, eigenlijk is het dan al 25 juni en de eerste die in de brand gaat is degene op het plein bij het gemeentehuis staat. De beeldengroepen worden helemaal omwikkeld met knalvuurwerk en zodra dit wordt aangestoken… Je weet niet wat je meemaakt… Dit zou in Nederland (en denk ook België) echt niet meer mogen.

Dit weekend verhuizen wij met onze spullen van de benedenverdieping naar boven, zodat de vloerverwarming op de begane grond kan worden aangelegd. Weer verhuizen dus, maar nu zonder spullen in een auto te proppen… // Hasta pronto, Tom y Danielle

Tom, Danielle en Donja verbouwen sinds 2018 een oud herenhuis met bodega in de provincie Alicante tot een B&B met curiosawinkel en vertellen hier elke week hun avonturen maar ook op hun eigen website Casa Rodriguillo is veel informatie te vinden terwijl op het YouTube kanaal tientallen leuke en informatieve video’s te bekijken zijn of bezoek eens de Antiek & Vintage shop als je in de buurt bent.

Ga naar de inhoud