Wat is de strandvlag die waarschuwt voor haaien en wat betekenen de gekleurde vlaggen in Spanje?

Wat is de strandvlag die waarschuwt voor haaien en wat betekenen de gekleurde vlaggen in Spanje?
Beeld: ai-beeld / redactie

Wat is de strandvlag die waarschuwt voor haaien en wat betekenen de gekleurde vlaggen in Spanje?

De laatste weken worden er wel eens haaien gezien bij de Spaanse kust. Dat zorgt bij veel strandbezoekers voor enige ongerustheid, ook al is bekend dat de haaien die gezien worden, de ‘Grote Blauwe Haai’ of ‘Tintorera’ in het Spaans, niet gevaarlijk zijn voor de mens. Maar hoe weet je nu dat er haaien aanwezig zijn in de zee? Let op de gekleurde vlaggen van de strandwachten.

Als een haai gezien is, wordt ten eerste iedereen uit zee gehaald, dus als iedereen op het strand staat en niemand in zee zwemt, weet je al dat er iets aan de hand is. Verder kun je zien aan de rode vlag dat het verboden is de zee in te gaan. Spanje heeft, in tegenstelling tot de aanwezigheid van kwallen, geen speciale vlag voor haaien. Daarom wordt simpelweg de rode vlag gehesen.

Maar wat betekenen de kleuren van de vlaggen op de Spaanse stranden? We leggen het uit in dit artikel zodat je goed voorbereid op vakantie kunt gaan.

Blauwe vlag

De eerste vlag die we behandelen heeft niets met de veiligheid te maken, maar wel met de kwaliteit van het strand. De blauwe vlag (bandera azul) wordt jaarlijks uitgereikt aan die stranden die voldoen aan kwaliteitseisen.

Groene vlag

Als de groene vlag (bandera verde) gehesen is door de strandwachten is er niets aan de hand en is de zee kalm en is het veilig daarin te zwemmen. Gelukkig is de groene vlag de meest voorkomende vlag op de Spaanse stranden, wat dus inhoudt dat het over het algemeen vaker veilig dan onveilig is om de zee in te gaan.

Gele vlag

Als de gele vlag (bandera amarilla) wordt opgehangen houdt dit in dat het gevaarlijk is om te zwemmen in de zee. Drijvende voorwerpen zijn op dat moment verboden. Deze gele vlag wordt vaak uitgehangen als er een wilde zee is met golven wat te zien is door de strandgangers of een wilde onderstroming die niet met het blote oog te zien is.

De gele vlag houdt niet in dat het verboden is om te zwemmen, maar men moet wel voorzichtig zijn. In principe zegt men in Spanje dat met de gele vlag alleen gezwommen mag worden in dat deel van de zee waar je niet verder kunt lopen totdat je hoofd onder water verdwijnt.

Rode vlag

Als de rode vlag (bandera roja) wordt opgehangen is het verboden de zee in te gaan. Zwemmen in zee kan gevaarlijk zijn en kan levens in gevaar brengen. De rode vlag wordt opgehangen als er veel golven zijn en een wilde zee, als er veel onderstroming is, na een storm, verontreiniging of de aanwezigheid van gevaarlijke dieren zoals haaien, kwallen etc.

Er bestaat ook een rode vlag met daarin de tekeningen van kwallen, wat dus inhoudt dat er veel kwallen in zee zijn en het verboden is te zwemmen, zoals met het Portugese oorlogsschip. Er bestaat echter ook een wit gekleurde kwallen vlag waarbij zwemmen nog wel is toegestaan.

In veel gemeenten in Spanje kunnen mensen die met een rode vlag toch de zee in gaan bekeurd worden voor onverantwoordelijk gedrag. Boetes kunnen daarbij oplopen tot 1.000 euro of meer, afhankelijk van de gemeentelijke verordening.

Zwarte vlag

De zwarte vlag (bandera negra) zie je gelukkig niet veel in Spanje want dat zou inhouden dat het extreem gevaarlijk is om daar te zwemmen. Het strand is op dat moment gesloten vanwege problemen zoals verontreiniging op het strand zelf of in de zee. Jaarlijks worden in Spanje ook de zwarte vlaggen uitgereikt, als tegenhanger van de blauwe vlaggen.

Oranje vlag

De oranje vlag (bandera naranja) bestaat wel maar zie je gelukkig niet veel. Als deze vlag wordt opgehangen houdt dat in dat de strandwacht (socorrista) afwezig is en niet op zijn of haar plaats zit of staat.

Witte vlag met kwallen

Als er een witte vlag met kwallen (bandera medusas) wordt opgehangen houdt dat in dat er kwallen in zee gezien zijn. Het is niet verboden te zwemmen, maar zwemmers moeten wel voorzichtig zijn omdat ze gestoken kunnen worden door deze kwallen. Bij de witte kwallen vlag mag dus nog wel gezwommen worden, maar als die kwallen vlag rood gekleurd is, is het zwemmen in zee verboden vanwege de aanwezigheid van gevaarlijke kwallen zoals het Portugese oorlogsschip.

Vlag met de “Q”

Een vlag met daarop de letter “Q” heeft niets te maken met een gevaarlijke situatie op het strand of in zee, maar geeft aan dat het strand van uitstekende kwaliteit is. De “Q” staat voor “Calidad Turística.”, een zegel die wordt uitgegeven door Calidad Turística Española (ICTE) die dat doet voor stranden, hotels, instellingen en jachthavens etc.

Ga naar de inhoud