De groei naar 23 miljoen huishoudens in Spanje

De groei naar 23 miljoen huishoudens in Spanje
Beeld: via canva.com

De groei naar 23 miljoen huishoudens in Spanje

Spanje staat op het punt van een belangrijke verandering in de samenstelling van de huishoudens. Volgens recente cijfers van het Spaanse Statistiekbureau (INE) zal het aantal huishoudens in het land de komende 15 jaar aanzienlijk toenemen, vooral het aantal eenpersoonshuishoudens. Deze verandering zal grote gevolgen hebben voor de woningmarkt, sociale dienstverlening en de algehele structuur van de Spaanse samenleving.

Volgens de recent gepubliceerde cijfers van het INE heeft Spanje in 2024 in totaal 19,3 miljoen huishoudens. Dit aantal kan echter de komende 15 jaar met 4 miljoen groeien tot 23 miljoen huishoudens.

Van de huishoudens (Spaans: hogares) in Spanje bestaan er 5,5 miljoen uit twee personen en 5,4 miljoen zijn eenpersoonshuishoudens. Daarnaast zijn er 4,4 miljoen huishoudens bestaande uit 4 of meer personen, terwijl er huishoudens met 3 personen in totaal 3,8 miljoen zijn.

De voorspelde groei van het aantal huishoudens in Spanje is een belangrijk fenomeen dat goed in de gaten gehouden moet worden. Met naar verwachting bijna 4 miljoen nieuwe huishoudens in de komende 15 jaar, staat de Spaanse samenleving voor een grote uitdaging op het gebied van huisvesting en infrastructuur.

Uit de cijfers valt verder op dat de huishoudens gemiddeld uit 2,45 personen bestaan, maar dat dit over 15 jaar 2,3 personen is. Met andere woorden, er komen weliswaar 4 miljoen huishoudens bij, het aantal eenpersoonshuishoudens tijgt ook van 5,4 miljoen naar 7,7 miljoen in 15 jaar tijd. 

Om de huidige cijfers te begrijpen, is het belangrijk om terug in de tijd te gaan, want in 1970 bestond een huishouden gemiddeld nog uit 4 personen. Dit aantal daalde naar 2,9 personen in 2001 en verder naar 2,54 personen in 2021. Deze trend laat zien dat de Spaanse samenleving al decennia lang een verschuiving doormaakt naar kleinere huishoudens.

De groei van huishoudens is niet gelijk verdeeld over alle regio’s van Spanje. Sommige gebieden zullen een snellere groei ervaren dan andere, wat verschillende uitdagingen en kansen met zich meebrengt. In Murcia wordt een groei van 28,8% verwacht, in de Valencia regio 25,8%, en in Catalonië zal dat 22,9% zijn. Deze cijfers tonen aan dat de oostkust van Spanje (langs de Middellandse Zee) de snelste groei zal doormaken, mogelijk door economische kansen en een aantrekkelijk klimaat.

Hoewel sommige kleinere regio’s een hogere procentuele groei laten zien, zullen de grote regio’s in absolute aantallen de meeste nieuwe huishoudens verwelkomen. Catalonië zal bijvoorbeeld 717.107 nieuwe huishoudens zien ontstaan, terwijl Andalusië 654.172 nieuwe huishoudens zal tellen. De Madrid regio zal 575.972 nieuwe huishoudens verwelkomen en de Valencia regio zal 552.337 nieuwe huishoudens zien ontstaan.

Ga naar de inhoud