Eilandraad Formentera wil geen watervliegtuigen landingsplaats op het eiland hebben

Oeps ... foto ontbreekt!

Eilandraad Formentera wil geen watervliegtuigen landingsplaats op het eiland hebben

Dit artikel is 7 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

IBIZA – De Consell de Formentera ofwel de eilandraad van het Balearen eiland heeft een plan afgewezen waarin melding werd gedaan van een landingsbaan of aanlegplaats voor watervliegtuigen. Deze “hidroaviones” zouden voor de kust van s’Estany Pudent moeten komen maar volgens de raad van bestuur van Formentera is dat gebied beschermd natuurgebied. De bedoeling was om met watervliegtuigen een betere verbinding te maken tussen Formentera en de andere eilanden en ook met het Spaanse vasteland.

Formentera is alleen per boot te bereiken vanaf het nabijgelegen Ibiza en de andere Balearen eilanden Menorca en Mallorca en sinds dit jaar vanuit de haven van Gandia, Valencia. Mensen die op Formentera wonen of op vakantie willen gaan dienen gebruik te maken van het vliegveld van Ibiza en dan verder reizen met een boot naar het kleinste bewoonde eiland van de Balearen. De Fundació Aeronáutica Mallorquina had daarom in het kader van het Europese plan FEDER een voorstel gedaan om op het eiland een basis te vestigen voor watervliegtuigen omdat een landingsbaan op het eiland niet mogelijk is vanwege de ruimte en de beschermde status van Formentera.

Met de watervliegtuigen zouden de inwoners van het eiland een betere en snellere verbinding hebben met de overige eilanden en met het Spaanse vasteland. Volgens de stichting zouden deze watervliegtuig verbindingen absoluut niet bedoeld zijn voor toeristen maar alleen voor de lokale bevolking. De eilandraad van Formentera wijst het plan echter af omdat dit niet haalbaar is vanwege de beschermde staat van de hele kustlijn van het Balearen eiland.

Vasteland

De watervliegtuigen zouden dus niet bedoeld zijn voor toeristen en alleen een betere en snellere verbinding moeten zijn voor de eilandbewoners. Zo zouden de vliegtuigen slechts 14 personen als passagier mee kunnen nemen die gebruik kunnen maken van vier dagelijkse vluchten naar het vliegveld van Palma op Mallorca. De reis zou slechts 26 minuten duren wat aanzienlijk minder is dan met de boot en al helemaal als men via Ibiza moet vliegen. Ook waren er plannen om met de watervliegtuigen naar Alicante of Valencia te vliegen waarbij deze reis 31 minuten zou duren of naar Barcelona met een vlucht van 51 minuten.

Vliegboot

De Fundació Aeronáutica Mallorquina wil de vluchten uitvoeren met vliegtuigen van het merk Seastar waarbij men over een watervliegtuig spreekt maar dat niet helemaal correct is. Het gaat eigenlijk meer om een vliegboot waarbij het drijfvermogen voornamelijk geleverd wordt door de romp van het vliegtuig die als een soort scheepsromp fungeert. Voor de stabiliteit zijn vaak aan de vleugels kleine drijvers aangebracht. Deze drijvers zijn vaak inklapbaar waardoor ze onderdeel worden van de vleugel. Dit vermindert de luchtweerstand en ze zijn daarom ook moeilijk zichtbaar als het vliegtuig eenmaal in de lucht is. Een watervliegtuig heeft in plaats van de wielen drijvers en kan in tegenstelling tot een vliegboot, niet op land landen. Een vliegboot kan dat wel door de wielen uit te klappen.

Ga naar de inhoud