Moeten we bang zijn voor haaien bij het zwemmen in de zee in Spanje?

Oeps ... foto ontbreekt!

Moeten we bang zijn voor haaien bij het zwemmen in de zee in Spanje?

Dit artikel is 7 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De laatste maanden zijn er diverse haaien gesignaleerd voor de kust van de Balearen eilanden Mallorca en Ibiza. Ondanks het feit dat deze haaien voor geen gevaar hebben gezorgd en ook voor de mens niet gevaarlijk zijn, zat de schrik er bij veel mensen toch in. Een van de meest voorkomende haaien in de Middellandse Zee is de blauwe haai of tintorera in het Spaans. De vraag is nu echter, moeten we nu bang zijn voor haaien als we lekker verkoelend gaan zwemmen in Spanje? Overigens is dit artikel natuurlijk informatief bedoeld en niet om mensen te laten schrikken 😉

Gezien het feit dat er in de Middellandse Zee meer dan 45 soorten haaien leven is de kans natuurlijk altijd aanwezig dat een haai dichtbij het strand te zien zal zijn. De kans echter dat men gebeten wordt door een haai is 1 op 3.700.000. Het is dus waarschijnlijker om door griep, een bijensteek of een ongeval om het leven te komen dan door een haaienbeet in Spanje.

Aanvallen

De laatste 400 jaar zijn er slechts (officieel) twee gevallen bekend waarbij zwemmers gewond raakten: op 18 maart 1986 bij Tarifa (Cádiz) werd een surfer in zijn voet gebeten door een haai waarbij de voet geamputeerd moest worden. Daarnaast vond de tweede aanval plaats 21 jaar geleden bij Valencia toen een zwemmer zo’n 200 meter van de kust aangevallen werd door een haai waarbij hij enkele tenen van zijn voet moest missen. Het afgelopen weekend werd een zemmer bij Mallorca lichtgewond nadat een haai langs hem zwom en met de ruwe huid voor verwondingen zorgde op de huid van een arm.

Ongevaarlijke blauwe haai

De meest voorkomende haai langs de Spaanse kust is de Tintorera of blauwe haai of Prionace glauca. Ondanks het feit dat deze haai veel voorkomt in de Middellandse zee en Atlantische Oceaan wordt hij niet veel gezien langs de Spaanse stranden. Wordt er echter een haai ergens gezien, dan is het bijna altijd de blauwe haai. Deze haaiensoort is in principe niet gevaarlijk voor de mens maar een dier blijft een dier en als deze zich bedreigd voelt zal hij zich beschermen door te bijten.

Chillen

Maar waarom komt een haai dichtbij de kust terwijl de open zee zoveel meer eten heeft? Een van de redenen is het feit dat de haai ziek en gedesoriënteerd is maar experts zeggen ook dat haaien dichtbij de kust komen om te relaxen, hoe vreemd dat dan ook mag klinken. Haaien moeten om in leven te blijven altijd bewegen. De golven bij de kust zijn ideaal om relaxed te chillen voor een haai aangezien er beweging is en meer dan genoeg zuurstof door de beweging van de golven. Dat is ook een van de redenen dat de grote witte mensenhaai in Zuid Afrika zo dicht bij de kust komt.

Witte mensenhaai in Spanje

Over grote witte mensenhaaien gesproken. Moeten we bang zijn voor deze haaiensoort langs de Spaanse kust? Niet echt maar gedurende de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw werden er regelmatig grote witte mensenhaaien gezien nabij de Balearen eilanden. Uiteraard is dat alweer lang geleden en ondanks het feit dat er wel eens video’s verschijnen van vissers die een mensenhaai filmen, is het nooit echt bewezen dat het grote witte haaien waren. Feit is echter wel dat het voedsel van de grote witte haai, te weten rode tonijn, dolfijnen en kleine walvissen, veel in de Middellandse Zee voorkomt en dus zou het vrij logisch zijn als er ook mensenhaaien aanwezig zouden zijn. Voorlopig echter was het de laatste keer ergens in de tachtiger jaren dat een witte haai gezien werd nabij Spanje dus voor nu hoeft men zich daar geen zorgen over te maken.

Haaienvangst

Wist je dat Spanje het Europese land is waar de meeste haaien worden gevangen en verkocht aan voornamelijk Aziatische landen, meestal om de haaienvinnen die daar gegeten worden? Op de wereldranglijst staat Spanje zelfs op de derde plaats net achter Indonesië en India maar voor Taiwan, Argentinië, Mexico, Pakistan, Verenigde Staten, Japan en Maleisië. De haaien worden niet alleen in de wateren rondom Spanje gevangen maar over de hele wereld.

Ga naar de inhoud