Bekeuringen in Spanje vernieuwd en eindelijk in kleur

Bekeuringen in Spanje vernieuwd en eindelijk in kleur
Beeld: DGT / Guardia Civil

MADRID – De Spaanse verkeersdienst DGT is verantwoordelijk voor de bekeuringen in Spanje en de dienst heeft twee vernieuwingen ingevoerd. Het gaat om de aanpassing van de website waar men online allerlei zaken kan regelen zoals het betalen van bekeuringen en achterhalen hoeveel punten je nog hebt op je (Spaanse) rijbewijs. Daarnaast zijn de bekeuringen die je eventueel thuis gestuurd krijgt vernieuwd en aangepast.

Het is niet leuk als je een bekeuring ontvangt van de DGT maar het wordt nu iets leuker  😉 want in plaats van het uit 1998 stammende en zeer verouderde zwart-witte bekeuring zijn deze nu in kleur gedrukt. Dat maakt het makkelijker om de bekeuring (multa) te lezen en begrijpen. Overigens geeft de DGT aan dat er jaarlijks zo’n 4 miljoen bekeuringen worden uitgeschreven en verstuurd.

Om de bekeuringen nog duidelijker te maken heeft men ook de standaard teksten aangepast, versimpeld en anders geplaatst. Op de oude bekeuringen stonden soms teksten die erg technisch waren en door de meeste mensen niet werden begrepen.

Zo is rechtsboven nu in een blauw vlak (1) te zien waar, wanneer en hoe laat de overtreding plaatsvond met daaronder de persoonsgegevens. Aan de linkerkant staat ook in een blauw vak (2) het bedrag/boete dat men moet betalen met daaronder de regel dat er een korting geldt van 50% als men deze bekeuring binnen 14 dagen betaald (dat is gelukkig niet verdwenen). Verder staan er in dat blauwe vlak het kenteken, model en merk van het vervoermiddel.

Verder zijn er nog blauwe vlakken te vinden met daarin diverse informatie zoals de plaats waar de overtreding is begaan en hoe deze is geregistreerd zoals door een agent, flitspaal of radar (3). Ook kun je nu zien welk artikel van de verkeerswet is overtreden (4) en hoeveel punten men is kwijtgeraakt op het (Spaanse) rijbewijs (5). Dan is er ook nog een vlak met daarin een korte omschrijving van de overtreding (6).

Klik op bekeuring om deze te vergroten / DGT

Website

Naast de vernieuwing en modernisering van de bekeuringen (multas) heeft de DGT ook de website aangepast, de ‘sede digital’. Ook deze was verouderd en mensen konden er soms niet wijs uit komen. Deze pagina is nu moderner en simpeler geworden en ook in het Engels of Duits te lezen (Google vertaling), iets dat altijd al mogelijk was.

Via deze website is het mogelijk om de gegevens te controleren, de adressen waar de bekeuringen naartoe worden gestuurd aan te passen en bekeuringen direct te betalen. Verder is er veel informatie te vinden over wat men moet doen als men een auto wilt kopen etc. 

Al met al verbeteringen en aanpassingen aan iets waar de meeste mensen geen zin hebben om dit in de brievenbus te vinden op op internet te bezoeken.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Aanbevolen artikelen

7
Reageer op dit artikel

5 Comment threads
2 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
  Abonneren  
Abonneren op
mienivanbaardewijk@hotmail.com

Hou op, ik weet er alles van. Vanmorgen weer een bekeuring in mijn Hollandse postbus. Na goed kijken had ik deze echter al 4 weken geleden betaald.
Hmmmm nou moet ik er nog weer achteraan om hun dat duidelijk te maken.
Was ook mooi in het Nederlands opgesteld.

Eric

Ben je wel saaie meneer Gilbert..

Ben je serieus ?

Georges D

Begrijp ik dit goed, Eric? Is je aan de regels houden saai?!? Is normaal doen plots abnormaal?
Ben je serieus? (om het met je eigen woorden te zeggen)

Anoniem

Ja een fototje van de plaats delict erbij en men weet waar je aan toe bent. Alle voertuigen staan in de computer met kenteken adres en ga zo maar door.

kan iedereen zelf in de computer kijken waar het gebeurd is.

ja In Nederland is het al zover.

Koos Verkerk

maclaren0@gmail.com

T’ja duurt al minstens 3weken voor je de bekeuring krijgt zodus dag 50%

Gilbert

Het eenvoudigste om alles te verstaan is zich doodgewoon aan de verkeersregels houden, is ook veel goedkoper. Beter het geld uitgeven aan eens goed gaan eten. Ik kom reeds 50 jaar naar Spanje en heb nog nooit een boete gekregen.

Ger

Dat is waar voor je geld “Een kleurrijke boete”.

Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.