Toename kajakverhuur Javea en Denia zorgt voor meer reddingen van toeristen

Oeps ... foto ontbreekt!

Toename kajakverhuur Javea en Denia zorgt voor meer reddingen van toeristen

Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

ALICANTE – Het lijkt op dit moment een van de populairste activiteiten voor de kust van Javea, Denia, el Poble Nou de Benitatxell en Teulada-Moraira om een kajak te huren en een rondje te maken op de Middellandse Zee. Het nadeel is dat dit vaak gedaan wordt door bedrijven die niet goed op de hoogte zijn van de gevaren en door toeristen die niet goed voorbereid zijn.

Er is dan ook een flinke toename van reddingen op zee waarbij de politie, brandweer en reddingsdiensten vaak moeten optreden bij kliffen, baaien en onderwatergrotten. Met name het deel tussen les Rotes bij Denia en Cap d’Or bij Moraira is een graag bezochte omgeving voor de kajak-toeristen.

Het met de kajak op pad gaan gebeurt in de meeste gevallen in groepsverband met dus een, in principe, ervaren gids/begeleider die de omgeving kent. Dat is echter niet altijd het geval. Daarnaast gaat het om toeristen die deelnemen en vaak geen ervaring hebben met een kajak, laat staan het peddelen op zee wat anders is dan een rivier.

Er hebben dit jaar al meerdere reddingen plaatsgevonden waarbij het om tientallen mensen gaat die in gevaarlijke situaties terecht waren gekomen. Dat gebeurt voor de kust tussen Denia en Moraira en bij het l’Illa del Portitxol eiland wat ook een populaire stek is om te bezoeken tijdens een kajak trip.

Diverse van deze reddingen vonden plaats op dagen dat er slecht weer en een ruwe zee voorspeld was, iets wat de kajak verhuur bedrijven in principe moeten weten voordat ze op pad gaan met toeristen.

Volgens de krant Diario Información zijn er excursiebedrijven uit de eerder genoemde gemeenten die op de hoogte zijn van de zee, de kust en de gevaren en die niet aarzelen om een excursie niet door te laten gaan als het weer niet optimaal en zelfs gevaarlijk is.

Er zijn echter ook bedrijven die van verder weg komen, minder bekend zijn met de kust en de gevaren op zee en die niet goed rekening houden met de weersvoorspellingen.

Ga naar de inhoud