Toename kajakverhuur Javea en Denia zorgt voor meer reddingen van toeristen

Toename kajakverhuur Javea en Denia zorgt voor meer reddingen van toeristen
Beeld: 123rf

ALICANTE – Het lijkt op dit moment een van de populairste activiteiten voor de kust van Javea, Denia, el Poble Nou de Benitatxell en Teulada-Moraira om een kajak te huren en een rondje te maken op de Middellandse Zee. Het nadeel is dat dit vaak gedaan wordt door bedrijven die niet goed op de hoogte zijn van de gevaren en door toeristen die niet goed voorbereid zijn.

Er is dan ook een flinke toename van reddingen op zee waarbij de politie, brandweer en reddingsdiensten vaak moeten optreden bij kliffen, baaien en onderwatergrotten. Met name het deel tussen les Rotes bij Denia en Cap d’Or bij Moraira is een graag bezochte omgeving voor de kajak-toeristen.

Het met de kajak op pad gaan gebeurt in de meeste gevallen in groepsverband met dus een, in principe, ervaren gids/begeleider die de omgeving kent. Dat is echter niet altijd het geval. Daarnaast gaat het om toeristen die deelnemen en vaak geen ervaring hebben met een kajak, laat staan het peddelen op zee wat anders is dan een rivier.

Er hebben dit jaar al meerdere reddingen plaatsgevonden waarbij het om tientallen mensen gaat die in gevaarlijke situaties terecht waren gekomen. Dat gebeurt voor de kust tussen Denia en Moraira en bij het l’Illa del Portitxol eiland wat ook een populaire stek is om te bezoeken tijdens een kajak trip.

Diverse van deze reddingen vonden plaats op dagen dat er slecht weer en een ruwe zee voorspeld was, iets wat de kajak verhuur bedrijven in principe moeten weten voordat ze op pad gaan met toeristen.

Volgens de krant Diario Información zijn er excursiebedrijven uit de eerder genoemde gemeenten die op de hoogte zijn van de zee, de kust en de gevaren en die niet aarzelen om een excursie niet door te laten gaan als het weer niet optimaal en zelfs gevaarlijk is.

Er zijn echter ook bedrijven die van verder weg komen, minder bekend zijn met de kust en de gevaren op zee en die niet goed rekening houden met de weersvoorspellingen.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Meest recente artikelen

1
Reageer op dit artikel

1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
  Abonneren  
Abonneren op
e.cramer48@upcmail.nl

Aan het eind van het artikel wordt een onderscheid gemaakt tussen bedrijven die rekening houden met de weersomstandigheden en de lokale omstandigheden goed kennen en excursie-bedrijven die dit kennelijk niet goed doen. Wellicht is het mogelijk om de goede bedrijven te noemen zodat bij het boeken van een excursie hiermee rekening gehouden kan worden.
Het kaf zal zich dan vanzelf van het koren omderscheiden.

Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.