skip to Main Content
Tweede poging tot vorming regering mislukt in Spanje
El Pais

Tweede poging tot vorming regering mislukt in Spanje

MADRID – Deze donderdag was het de tweede kans om met een ‘simpele’ meerderheid een regering te vormen in Spanje maar op het laatste moment mislukte de coalitie gesprekken tussen de PSOE en Unidas-Podemos waarna er meer parlementariërs voor nee kozen en zich onthielden van stemming. De kans is dus groot dat er opnieuw nationale parlementsverkiezingen aankomen in Spanje, de vierde in vier jaar tijd.

Tijdens de tweede stemronde in het Spaanse parlement wist de demissionaire premier Pedro Sánchez niet genoeg parlementariërs achter zich te krijgen om een ‘simpele’ meerderheid te hebben (176 van de 350 zetels)

124 parlementariërs kozen voor ja (síes), 155 kozen voor nee (noes) en 67 onthielden zich van stemmen (abstenciones). Pedro Sánchez kreeg net zoals afgelopen dinsdag alleen de steun van zijn eigen PSOE-partij en van de Cantabrische Partido Regionalista Cántabro.

De partijen PP, Ciudadanos, Vox, Junts Per Catalunya, Coalición Canarias en Navarra Suma kozen voor nee terwijl Unidas Podemos, PNV, Bildu en ERC ervoor kozen zich te onthielden van stemmen (wat dus geen nee en geen ja is).

Deze stemming houdt in dat Pedro Sánchez niet genoeg stemmen heeft voor de vorming van een regering wat de deuren opent voor nieuwe verkiezingen. Deze zouden dan moeten gaan plaatsvinden in november waarbij dit de vierde keer is in vier jaar tijd dat de Spanjaarden worden opgeroepen om naar de stembussen te gaan.

Voorlopig zal de zomerstop in Madrid eindigen met een demissionaire regering van de PSOE en wordt verwacht dat Pedro Sánchez snel nieuwe verkiezingen zal aankondigen.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 8 reacties
 1. Het lijkt er sterk op dat Sanchez hier een toneeltje heeft opgevoerd en in stilte hoopt op een sterkere positie na nieuwe verkiezingen. De kans dat Podemos op links het gelag betaalt is niet denkbeeldig. Een sterkere PSOE met de steun van de separatisten ? Ciudadanos zou wel eens erg veel spijt kunnen krijgen van zijn afkeer voor Sanchez !

  1. Dus het is geklapt tussen de PSOE en Paul Kerk, maar de schuld ligt bij C en die gaan daar spijt van krijgen. Echte Miel-logica.

   1. OK, Rob, ik weet dat jij meestal een beetje meer uitleg nodig hebt. Wat ik eigenlijk bedoelde is dat Sanchez nooit de intentie had om een regering te vormen met Podemos, maar misschien wel met Ciudadanos. Deze hebben echter van bij het begin geweigerd om te praten en daar zouden ze m.i. wel eens spijt kunnen van krijgen mocht er na nieuwe verkiezingen een regering komen met PSOE en een handvol separatisten.

 2. Onbegrijpelijk dat de partijraad van Ciudadanos niet onmiddellijk zijn “leider” Albert Rivera terugfloot, toen deze na de verkiezingen onmiddellijk uitriep dat hij nooit met de PSOE zou gaan regeren. Deze twee hadden een democratische meerderheid in het parlement gehad en dus makkelijk kunnen gaan regeren. Dat stompzinnige uitsluiten is dus blijkbaar geen puur Nederlands gedrocht. En de kiezer staat weer eens met lege handen en denkt er het zijne van!

 3. Ik herhaal maar weer eens mijn eerdere stelling van een paar dagen geleden. En hoe waar is het maar weer eens gebleken te zijn. Als je Paul Kerk als vriend nodig hebt ben je ver gezonken!
  Ik ben dan ook blij dat Sánchez in ieder geval niet tot iedere prijs bereid is met deze links-radicale activist, wonend in een niet bij zijn imago passend huis, te gaan regeren.

  1. Het maakt Pedro niet zo uit hoor, of met Paul of met Albert, zo lang hij zelf maar aan de macht blijft verkoopt hij zijn ziel en zaligheid aan de hoogste bieder.
   Dat is de indruk die hij bij mij wekt.
   Het na-Rajoy tijdperk had nieuwe gezichten nodig en niet reeds bestaande, beschadigde gezichten zoals Pedro en Paul.
   Jammer dat die partijen en heren dat zelf niet inzien.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken
1
Hola. Heb je een nieuwsfeit voor ons? Laat het de redactie weten via WhatsApp.
Powered by