Tweede poging tot vorming regering mislukt in Spanje

Oeps ... foto ontbreekt!

Tweede poging tot vorming regering mislukt in Spanje

Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Deze donderdag was het de tweede kans om met een ‘simpele’ meerderheid een regering te vormen in Spanje maar op het laatste moment mislukte de coalitie gesprekken tussen de PSOE en Unidas-Podemos waarna er meer parlementariërs voor nee kozen en zich onthielden van stemming. De kans is dus groot dat er opnieuw nationale parlementsverkiezingen aankomen in Spanje, de vierde in vier jaar tijd.

Tijdens de tweede stemronde in het Spaanse parlement wist de demissionaire premier Pedro Sánchez niet genoeg parlementariërs achter zich te krijgen om een ‘simpele’ meerderheid te hebben (176 van de 350 zetels)

124 parlementariërs kozen voor ja (síes), 155 kozen voor nee (noes) en 67 onthielden zich van stemmen (abstenciones). Pedro Sánchez kreeg net zoals afgelopen dinsdag alleen de steun van zijn eigen PSOE-partij en van de Cantabrische Partido Regionalista Cántabro.

De partijen PP, Ciudadanos, Vox, Junts Per Catalunya, Coalición Canarias en Navarra Suma kozen voor nee terwijl Unidas Podemos, PNV, Bildu en ERC ervoor kozen zich te onthielden van stemmen (wat dus geen nee en geen ja is).

Deze stemming houdt in dat Pedro Sánchez niet genoeg stemmen heeft voor de vorming van een regering wat de deuren opent voor nieuwe verkiezingen. Deze zouden dan moeten gaan plaatsvinden in november waarbij dit de vierde keer is in vier jaar tijd dat de Spanjaarden worden opgeroepen om naar de stembussen te gaan.

Voorlopig zal de zomerstop in Madrid eindigen met een demissionaire regering van de PSOE en wordt verwacht dat Pedro Sánchez snel nieuwe verkiezingen zal aankondigen.

Ga naar de inhoud