Tweede poging tot vorming regering mislukt in Spanje

Europa Press
Beeld: Europa Press

MADRID – Deze donderdag was het de tweede kans om met een ‘simpele’ meerderheid een regering te vormen in Spanje maar op het laatste moment mislukte de coalitie gesprekken tussen de PSOE en Unidas-Podemos waarna er meer parlementariërs voor nee kozen en zich onthielden van stemming. De kans is dus groot dat er opnieuw nationale parlementsverkiezingen aankomen in Spanje, de vierde in vier jaar tijd.

Tijdens de tweede stemronde in het Spaanse parlement wist de demissionaire premier Pedro Sánchez niet genoeg parlementariërs achter zich te krijgen om een ‘simpele’ meerderheid te hebben (176 van de 350 zetels)

124 parlementariërs kozen voor ja (síes), 155 kozen voor nee (noes) en 67 onthielden zich van stemmen (abstenciones). Pedro Sánchez kreeg net zoals afgelopen dinsdag alleen de steun van zijn eigen PSOE-partij en van de Cantabrische Partido Regionalista Cántabro.

De partijen PP, Ciudadanos, Vox, Junts Per Catalunya, Coalición Canarias en Navarra Suma kozen voor nee terwijl Unidas Podemos, PNV, Bildu en ERC ervoor kozen zich te onthielden van stemmen (wat dus geen nee en geen ja is).

Deze stemming houdt in dat Pedro Sánchez niet genoeg stemmen heeft voor de vorming van een regering wat de deuren opent voor nieuwe verkiezingen. Deze zouden dan moeten gaan plaatsvinden in november waarbij dit de vierde keer is in vier jaar tijd dat de Spanjaarden worden opgeroepen om naar de stembussen te gaan.

Voorlopig zal de zomerstop in Madrid eindigen met een demissionaire regering van de PSOE en wordt verwacht dat Pedro Sánchez snel nieuwe verkiezingen zal aankondigen.

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Het is nu weer mogelijk om te reageren op onze artikelen, altijd met respect voor anderen en altijd op de juiste en correcte manier. We hebben veel last gehad van spam reacties waardoor er technische problemen waren. We hebben geprobeerd dit op te lossen en hopelijk gaat het nu beter. Als u een reactie plaatst met daarin een link (zoals een andere website of YouTube) dan dient dit altijd handmatig door ons goedgekeurd te worden en dat kan even duren (we zitten niet 24 uur achter de pc). Ook worden reacties met bepaalde woorden, zinnen en opmerkingen automatisch verwijderd of geblokkeerd en soms halen wij deze zonder opgaaf van reden handmatig weg. Je kunt uiteraard ook altijd naar onze Facebook pagina en Facebook groep gaan.

Abonneer
Abonneren op
Als je geen naam invult staat er 'Anoniem'.
Hier doen wij niets mee maar is een antispam maatregel.
8 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Het ergste van deze middag was dat RTV la Una de Tour niet rechtstreeks uitzond.

Het lijkt er sterk op dat Sanchez hier een toneeltje heeft opgevoerd en in stilte hoopt op een sterkere positie na nieuwe verkiezingen. De kans dat Podemos op links het gelag betaalt is niet denkbeeldig. Een sterkere PSOE met de steun van de separatisten ? Ciudadanos zou wel eens erg veel spijt kunnen krijgen van zijn afkeer voor Sanchez !

Dus het is geklapt tussen de PSOE en Paul Kerk, maar de schuld ligt bij C en die gaan daar spijt van krijgen. Echte Miel-logica.

OK, Rob, ik weet dat jij meestal een beetje meer uitleg nodig hebt. Wat ik eigenlijk bedoelde is dat Sanchez nooit de intentie had om een regering te vormen met Podemos, maar misschien wel met Ciudadanos. Deze hebben echter van bij het begin geweigerd om te praten en daar zouden ze m.i. wel eens spijt kunnen van krijgen mocht er na nieuwe verkiezingen een regering komen met PSOE en een handvol separatisten.

Onbegrijpelijk dat de partijraad van Ciudadanos niet onmiddellijk zijn “leider” Albert Rivera terugfloot, toen deze na de verkiezingen onmiddellijk uitriep dat hij nooit met de PSOE zou gaan regeren. Deze twee hadden een democratische meerderheid in het parlement gehad en dus makkelijk kunnen gaan regeren. Dat stompzinnige uitsluiten is dus blijkbaar geen puur Nederlands gedrocht. En de kiezer staat weer eens met lege handen en denkt er het zijne van!

Ik herhaal maar weer eens mijn eerdere stelling van een paar dagen geleden. En hoe waar is het maar weer eens gebleken te zijn. Als je Paul Kerk als vriend nodig hebt ben je ver gezonken!
Ik ben dan ook blij dat Sánchez in ieder geval niet tot iedere prijs bereid is met deze links-radicale activist, wonend in een niet bij zijn imago passend huis, te gaan regeren.

Het maakt Pedro niet zo uit hoor, of met Paul of met Albert, zo lang hij zelf maar aan de macht blijft verkoopt hij zijn ziel en zaligheid aan de hoogste bieder.
Dat is de indruk die hij bij mij wekt.
Het na-Rajoy tijdperk had nieuwe gezichten nodig en niet reeds bestaande, beschadigde gezichten zoals Pedro en Paul.
Jammer dat die partijen en heren dat zelf niet inzien.

Laten we de PSOE vanaf nu PSAO noemen ..in het Spaans Pesao-Pesado=vervelend.

Puffff

dag/nacht
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.