Tweede poging tot vorming regering mislukt in Spanje

Europa Press
Beeld: Europa Press
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Deze donderdag was het de tweede kans om met een ‘simpele’ meerderheid een regering te vormen in Spanje maar op het laatste moment mislukte de coalitie gesprekken tussen de PSOE en Unidas-Podemos waarna er meer parlementariërs voor nee kozen en zich onthielden van stemming. De kans is dus groot dat er opnieuw nationale parlementsverkiezingen aankomen in Spanje, de vierde in vier jaar tijd.

Tijdens de tweede stemronde in het Spaanse parlement wist de demissionaire premier Pedro Sánchez niet genoeg parlementariërs achter zich te krijgen om een ‘simpele’ meerderheid te hebben (176 van de 350 zetels)

124 parlementariërs kozen voor ja (síes), 155 kozen voor nee (noes) en 67 onthielden zich van stemmen (abstenciones). Pedro Sánchez kreeg net zoals afgelopen dinsdag alleen de steun van zijn eigen PSOE-partij en van de Cantabrische Partido Regionalista Cántabro.

De partijen PP, Ciudadanos, Vox, Junts Per Catalunya, Coalición Canarias en Navarra Suma kozen voor nee terwijl Unidas Podemos, PNV, Bildu en ERC ervoor kozen zich te onthielden van stemmen (wat dus geen nee en geen ja is).

Deze stemming houdt in dat Pedro Sánchez niet genoeg stemmen heeft voor de vorming van een regering wat de deuren opent voor nieuwe verkiezingen. Deze zouden dan moeten gaan plaatsvinden in november waarbij dit de vierde keer is in vier jaar tijd dat de Spanjaarden worden opgeroepen om naar de stembussen te gaan.

Voorlopig zal de zomerstop in Madrid eindigen met een demissionaire regering van de PSOE en wordt verwacht dat Pedro Sánchez snel nieuwe verkiezingen zal aankondigen.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.