Meteoriet valt op Tenerife

Meteoriet valt op Tenerife
Beeld: Voorbeeldfoto / Freepik

Meteoriet valt op Tenerife

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

SANTA CRUZ- Afgelopen 14 juli is er op het eiland Tenerife een meteoriet gevallen. Dit nieuws werd pas nu bekend gemaakt maar er waren getuigen die de impact gezien hebben en er zijn ook video opnames gemaakt (al is daar niet veel op te zien).

Het komt wel vaker voor dat een meteoriet op de aarde inslaat na vanuit de ruimte door de atmosfeer te zijn gevallen. In de meeste gevallen komt deze terecht in zee wat tweederde van de aarde beslaat. In dit geval koos de meteoriet het eiland Tenerife uit, een stukje aarde van 2.034 km2 van een totaal van 510,1 miljoen km2.

De impact vond plaats op 14 juli om 00:50,26 uur in het noorden van het eiland Tenerife nabij de gemeenten Icod en Buenavista del Norte. Een camera op de Teide vulkaan wist een opname te maken waarop de impact op het eiland te zien is.

meteo
Beeld: Diario de Avisos

Volgens Global Meteor Network zijn er in het gebied kleine stukken zwart materiaal gevonden met een gewicht tussen 10 en 50 gram en zo groot als een muntstuk. Museos de Tenerife roept de inwoners van het gebied waar de meteoriet viel op om de autoriteiten op de hoogte te stellen als er materiaal gevonden wordt.

Een meteoriet is het deel van een meteoroïde of planetoïde dat op de aarde inslaat na vanuit de ruimte door de atmosfeer te zijn gevallen. Tijdens de tocht door de dampkring wordt het materiaal sterk afgeremd en zeer heet. Dit kan als een meteoor te zien zijn. In wezen is een meteoriet puin uit de ruimte.

Ga naar de inhoud