Emigratieverhaal Spanje: Een nieuw avontuur in Galicië (19)

Emigratieverhaal Spanje: Een nieuw avontuur in Galicië (19)
Beeld: naargalicie.nl

Emigratieverhaal Spanje: Een nieuw avontuur in Galicië (19)

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Sol, Rob en hond Antares zijn begin 2021 naar Noordwest Spanje verhuist om in het dorp Freán om op een nog te verbouwen boerderijtje, een stal en 7 hectare weiland en bos een nieuw leven op te bouwen. Lees de avonturen van het drietal dat ervoor gekozen heeft om niet in het toeristische Spanje langs de Middellandse Zeekust maar in het Groene Spanje aan de Atlantische Oceaan te gaan wonen.

Maandag en dinsdag komen ze zonnepanelen installeren. 10 panelen van elk 415Wp. Dat moet genoeg zijn voor ons en wat voor het net. Op dag één wordt er op het dak gewerkt aan de constructie van de panelen. en worden er 2 aardaansluitingen gemaakt. Een aardaansluiting is voor de stal en de andere voor het huis. Zo hebben we straks ook een veilige installatie als het gaat om de hele elektrische installatie. Op dag twee gaan de panelen het dak op en wordt de omvormer met een kleine groepenkast opgehangen en aangesloten. Als alles klaar is en opgeruimd zet ik rond een uur of half 7 een handtekening op een papier dat alles klaar is. 

Woensdag: het eerste wat ik vandaag doe is kijken of de zonnepanelen al wat aan het doen zijn. We zijn hier om een uur of 8 nog in de wolken op 750 meter hoogte, dus ze doen nog niet zo veel. Het klaart op en ik verwacht dat ik een mooie grafiek te zien krijg, maar nee er gebeurt bijster weinig. Even wachten nog. En ja hoor, ze leveren stroom…. maar alles is voor het huis en niet gaat het net op. Ik vermoed dat er iets niet klopt. En kijk op een klein meter/regelaar, die met een sensor meet hoeveel stroom we verbruiken van het net en meet hoeveel de omvormer van de zonnepanelen levert. Ik zie getallen voorbij komen en die kunnen niet kloppen. Als ik van alles aan zet in huis verbruiken we namelijk van het net ook niets. 

De sensor zit in het kastje van de hoofdschakelaar van het huis. Zo’n sensor meet de stroom die door één draad gaat. Als ik het kastje open maak blijkt de sensor om 2 draden te zitten. Dus laten we zeggen 4 ampère heen in de ene draad en 4 ampère terug in de andere draad. Dan meet de sensor 0 ampère. Foutje en ik pas het aan. Nu is er wel wat te zien. Ik stuur een mail naar de installateur dat wat ik gevonden heb en dat ik het aangepast heb. Omdat ik het nog niet vertrou ga ik verder kijken of er misschien nog iets niet klopt. Ik schroef de groepenkast van de installatie open en zie iets waar bij als ik op de omvormer aangesloten had geweest ik genoeg stroom had kunnen leveren voor heel Spanje!

In de groepenkast zitten 2 zekeringen en die zitten in houdertjes. Gister hadden ze geen zekeringen bij, en de chef is die gister gaan kopen. Hij is er in ieder geval voor weggeweest. Gister heb ik ook heel de dag staan kijken bij de monteur, ik ben alleen wel een naar de WC geweest en we hebben gegeten. Dat moet het moment geweest zijn dat hij draadjes van de ene aansluiting van de zekeringhouder naar de andere aansluiting heeft aangesloten omdat de chef geen zekeringen heeft kunnen kopen. Dus kijk om weet ik veel wat voor reden ontstaat er kortsluiting dan fikt de boel af! Hadden ze het nou gewoon gezegd dan had ik het geweten, en als ik het weet houd ik er rekening mee en verwacht dat er binnen enkele dagen iemand zekeringen komt brengen. Ik maak foto’s, mail met koeienletter naar de installateur, vraag wat dit te betekenen heeft en dat ik onmiddellijk gebeld wil worden!

De installateur belt en biedt op zijn knieën zijn excuses aan hij had gezegd het zo te doen maar iedereen is het vergeten tegen mij te vertellen. Omdat ik het bedrijf waarbij we de installatie gekocht hebben inmiddels ook op de hoogte is willen die graag de mails die ik verstuurd heb naar de installateur.

Ik ga met Antares een rondje lopen, we zijn net op de staat als er een zwarte auto aan komt rijden die bij ons stopt. De monteur, die maakt ook zijn excuses en zegt dat hij alles in orde komt maken. We lopen maar gelijk terug en de monteur gaat aan de gang. Het zweet breekt hem uit als de installatie met de zekeringen niet werkt. Hij prutst en prutst, wil zilverpapier voor om de zekeringen hebben om het zo te proberen, maar ook dat werkt niet. De houdertjes van de zekeringen zijn stuk. Hij zet de draadjes terug en zegt dat er zo snel mogelijk nieuwe houdertjes komen. Voor hij vertrekt bekijkt hij op mijn laptop de gegevens van de installatie, en ja hoor er wordt energie gemaakt (de vaatwasser staat aan, onthoud dat even) en hij vertrekt. Ik stuur een mail naar de installateur waar in ik bedank voor de wel erg snelle service.

Omdat er ondertussen toch weer geen energie productie is zoek ik op internet naar iets van Huawei omvormers in Nederland en tref de hofleverancier voor de Benelux. Die ga ik bellen, want als ik mijn vragen in het spaans moet gaan stellen….. Ik krijg een dame aan de telefoon en vertel wat er gaande is. Moeilijk, ik werk hier net verteld ze en weet nog niet goed hoe ik in systemen moet kijken, bijvoorbeeld bij u in Spanje. Als u uw vragen kunt mailen met zoveel mogelijk foto’s en plaatjes, dan bekijken we het en nemen contact met u op. Ik maak een mooie mail voor Huawei Benelux.

In onze rubriek SpanjeVerhalen zijn meer verhalen van Sol, Rob en Antares (en andere ingezonden verhalen) te lezen. KLIK HIER

De bosmaaier was al een tijdje stuk, het veertje van de koppeling is gebroken. Gister heb ik het veertje van de leverancier ontvangen (garantie). Repareren zou ik zelf doen was de afspraak. Na een half uurtje prullen zit het veertje waar het zitten moet en is de bosmaaier weer helemaal tip top. Ik ga maar gelijk aan de gang, de varens aan de kant van de weg tegen de akker staan wel heel hoog en dik. Nu dus niet meer! Als ik klaar ben en op mijn telefoon kijk blijk ik een mailtje te hebben gehad van de installateur. Hij schrijft dat hij onderweg is en dat het vandaag in orde gemaakt wordt. 

Antares en ik gaan een rondje lopen. Net of de installateur en de mensen van de installateur het er op doen, we lopen weer de straat op als er een auto naast ons stop. De installateur! We lopen terug en gaan naar binnen. We excuses en wat er allemaal fout gegaan is. Dan blijkt hij ook verbaast. Verbaast over de mail waar in ik schrijf dat ik bedank voor de snelle service. Tijdens hun ochten bespreking op kantoor over de eerste mail van mij van de sensor die niet goed zat, blijkt de monteur die ik gister geholpen heb en op de vingers gekeken heb, ontslag te hebben gehad. Daarna is die monteur in zijn auto gesprongen om hier de dingen in orde te maken, waarschijnlijk om zijn baan te redden. Na zijn actie heb ik dus die mail gestuurd voor de service. Op kantoor begrepen ze die mail niet omdat zij niet wisten dat hij hier naartoe kwam. Helaas krijgt hij zijn baan niet terug, er zal natuurlijk wel meer gespeeld hebben. De installateur vervangt de zekeringhouders, stopt er zekeringen in en ik laat aan de hand van de app zien dat de installatie niets doet. hij verteld een verhaal waar ik niet alles van begrijp. Dan gaat hij nog even bellen met de man die de omvormers programmeert en instelt. Ik luister mee, en nu begrijp ik het beter. Er is een vergunning nog niet rond en daarom mag de installatie nog niets terug leveren aan het net. Dus omdat we eerder vandaag de vaatwasser aan hadden staan en die verbruikt zeg maar 1000 Watt, dan levert onze installatie op dat moment 1000 Watt. Staat er alleen een LED lamp aan, dan gaat de installatie niet eens aan omdat dat zo’n klein vermogen is. En als ik inderdaad de magnetron aanzet, zie ik op de app dat de installatie weer gaat leveren. Voor die dingen moeten we niet bij de installateur zijn maar bij de firma waarbij we de installatie kochten. Die heb ik dus ook maar weer een mail gestuurd. 

Donderdag: het antwoord van de firma op de vraag over een vergunning, certificaat of wat dan ook, voor teruglevering is: Ja klopt, moet je zelf doen, doen wij niet. Sol stuurt een mail of ze ons even kunnen bellen. Vandaag ontvangen verder geen telefoontje of mail.

Vrijdag: In de ochtenduren niets vernomen van de firma. De website nog maar een na gelezen. Daar staat toch echt dat zij het regelen en helpen met het onderhandelen voor een kWh prijs met de energiemaatschappij. We gaan ze zo zelf maar bellen. Na enige wachten en het luisteren naar verschrikkelijke muziek, krijgen we iemand aan de lijn. De mevrouw legt het uit en het ‘papier’ wat we moeten hebben, daar moeten we een week of 2 op wachten. Dan mogen we terug leveren. Als ze dat nou gelijk duidelijk uitgelegd hadden, dan had ik geen ‘zonne(panelen)steek opgelopen!

Tot volgende week!

Zoals ik nu voor Spanjevandaag.com wekelijks een samenvatting geeft van wat ons is overkomen en wat we gedaan hebben, schrijf ik ook dagelijks een blog. Als je wil kun je daar ook eens een kijkje nemen. www.naargalicie.nl

Ga naar de inhoud