Grote bosbranden in Tarragona en Albacete met duizenden ha verwoeste natuur

Grote bosbranden in Tarragona en Albacete met duizenden ha verwoeste natuur
Beeld: Bombers / Twitter

Grote bosbranden in Tarragona en Albacete met duizenden ha verwoeste natuur

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

TARRAGONA – De provincie Tarragona in het zuiden van Catalonië heeft te maken met een grote natuur- en bosbrand waarbij inmiddels alweer meer dan 1.200 ha natuur en bos is verwoest. De hoge temperaturen, luchtvochtigheid en wind zorgen ervoor dat de brand nog niet onder controle is en men vreest dat er circa 5.000 ha natuur verwoest gaat worden. In de provincie Albacete is de brandweer ook druk met een bosbrand waar inmiddels meer dan 1.000 ha natuur is verwoest.

De natuur- en bosbrand in de provincie Tarragona vindt plaats in de gemeente Santa Coloma de Queralt maar heeft ook gevolgen voor de natuur in de gemeenten Les Piles (Tarragona) en Bellprat (Barcelona). Op zondag wordt geschreven dat er inmiddels 1.200 ha natuur en bos in vlammen is opgegaan maar men vreest dat dit tot 5.000 ha kan stijgen.

De brand ontstond zaterdagmiddag en meteen moesten circa 80 inwoners van de gemeente Bellprat en Sant Gallard geëvacueerd worden. Men is sindsdien met man en macht en op de grond en vanuit de lucht bezig met het bestrijden van deze nieuwe verwoestende natuur- en bosbrand. De weersomstandigheden met harde windvlagen zorgen echter voor een moeilijke situatie.

Albacete

Een tweede grote natuur- en bosbrand vindt plaats in de provincie Albacete in de autonome regio Castilla-La Mancha. De brand ontstond in Liétor en heeft inmiddels meer dan 1.000 ha natuur en bos verwoest. Er hoeven nog geen inwoners het gebied te verlaten maar circa 2.000 inwoners in Isso worden wel aangeraden alle deuren en ramen gesloten te houden, en dat terwijl het enorm warm is in dit gebied.

Ook bij deze natuur- en bosbrand in Albacete zijn de weersomstandigheden dusdanig slecht dat deze samen met de aanhoudende wind ervoor zorgen dat er nog geen controle is over de vlammenzee die redelijk ongestoord doorgaat met haar verwoesting. Inmiddels heeft men de hulp van de UME eenheid van het Spaanse leger gevraagd terwijl meer dan 230 brandweerlieden op de grond en vanuit de lucht de strijd met het vuur aangaan.

Huelva

Zaterdagmiddag is ook nog een brand ontstaan in de gemeenten Dehesa Nueva en Dehesa Boyal in de provincie Huelva in Andalusië. Tientallen inwoners moesten uit voorzorg hun woningen verlaten. Op zondag wordt melding gedaan dat ook daar inmiddels 600 ha natuur is verwoest. Deze natuur- en bosbrand is onder controle maar nog niet geblust.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.