Search
menu
Search

Skistation Candanchu in de Pyreneeën van Huesca sluit waarschijnlijk definitief

Skistation Candanchu in de Pyreneeën van Huesca sluit waarschijnlijk definitief
Beeld: 123rf

Skistation Candanchu in de Pyreneeën van Huesca sluit waarschijnlijk definitief

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

HUESCA – De corona-pandemie en de daarbij horende crisis heeft een nieuw slachtoffer geëist in Spanje. Het gaat om het skigebied Candanchu in de Pyreneeën van de provincie Huesca in Aragón. De eigenaren van het Spaanse skistation hebben aangekondigd nooit meer open te gaan omdat de verliezen na twee gemiste winterseizoenen te groot zijn. De definitieve sluiting is slecht nieuws voor alle ondernemers in het gebied die dankzij Candanchu kunnen bestaan.

Het skigebied Candanchu is gelegen op de grens van Spanje met Frankrijk op slechts een kilometer van de Somport grensovergang. Candanchu ligt samen met het ernaast gelegen skiresort Astun in de Pyreneeën van de provincie Huesca. Candanchu heeft 50,5 kilometer aan pistes. Candanchu was het eerste skigebied dat in Spanje geopend werd en het eerste skigebied waar skilessen te volgen waren.

Maar het skigebied heeft de corona-crisis niet overleefd en de huidige eigenaren willen het skigebied sluiten omdat de verliezen te hoog zijn. Candanchu is eigendom van Ibernieve, een private onderneming waardoor de regionale overheid niet veel kan doen om de sluiting te stoppen.

Het probleem is niet alleen de sluiting van het skigebied en het verlies van directe banen maar het gevolg wat deze sluiting zal hebben op alle ondernemingen en bedrijven in de Valle del Aragón (naam van de rivier). Want een overgroot deel van de bedrijven zoals de horeca maar ook hotels etc. leeft van het skigebied zoals in Canfranc, Villanúa en Jaca.

De hoop is nu gevestigd op Aramón, een samenwerking van de regionale overheid van Aragón met de regionale bank Ibercaja. Aramón is een samenwerkingsverband van diverse skigebieden in de Benasque vallei met het skigebied Cerler en de Valle de Tena met de skigebieden Formigal en Panticosa. De skigebieden Astun en Candanchu vormen geen onderdeel van Aramón maar wie weet kan dat nog komen.

Ga naar de inhoud