Zijn wilde zwijnen slechter voor het milieu dan auto’s?

Zijn wilde zwijnen slechter voor het milieu dan auto's?
Beeld: Pixabay

Zijn wilde zwijnen slechter voor het milieu dan auto’s?

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Uit een internationaal onderzoek moet blijken dat wilde zwijnen veel milieuverontreinigender zijn dan auto’s. Dat blijkt uit een onderzoek in Australië en Nieuw Zeeland. Wilde zwijnen komen veel voor in Spanje en al het gewroet in aarde zorgt voor veel vrijgekomen opgeslagen koolstof uit de omgewoelde grond waar dus CO2 bij vrijkomt.

Uit recent onderzoek van de universiteiten van Queensland (Australië) en Canterbury (Nieuw-Zeeland) blijkt dat wilde zwijnen in o.a. Spanje jaarlijks goed zijn voor 4,9 miljard kilogram CO2, dat is net zoveel als de uitstoot van circa 1,1 miljoen personenwagens.

In het geval van de wilde zwijnen heeft het te maken met hun wroedgedrag want daarbij komt de opgeslagen koolstof vrij uit de omgewoelde grond. Hoe meer wilde zwijnen in de natuur, hoe groter de bedreiging voor het klimaat, aldus de onderzoekers van de universiteiten. De grond bevat bijna drie keer zoveel koolstof dan de atmosfeer en dus heeft een fractie van uitgestoten koolstof uit de bodem al de potentie om klimaatverandering te versnellen.

De universiteit onderzoekers hebben de verwachte klimaatschade op vijf continenten in kaart gebracht. De wilde zwijnen wroeten op een gebied tussen de 36.000 en 124.000 vierkante kilometer. Daarbij heeft het wroeten in de aarde niet alleen een gevolg voor het milieu maar ook voor het bestaan van flora en fauna.

Volgens een schatting leven er in Spanje meer dan een miljoen wilde zwijnen (jabaliés). Wilde zwijnen komen overal in Spanje voor en op de mens na is de enige natuurlijke vijand de wolf (lobo).

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.