Nederland waarschuwt voor planten als Spaans souvenir

Nederland waarschuwt voor planten als Spaans souvenir
Beeld: 123rf

Nederland waarschuwt voor planten als Spaans souvenir

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Recent heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) iedereen die op vakantie naar het buitenland gaat opgeroepen geen planten of stekjes mee te nemen, ook niet uit Spanje. Deze kunnen namelijk plantenziektes bevatten. Zoals de Xylella-bacterie, een heel schadelijke ziekte voor een groot aantal plantensoorten. Verspreiding ervan zou zeer ernstige gevolgen hebben voor de agrarische sector, de natuur, parken en tuinen in Nederland.

Veel vakantiegangers in onder andere Spanje zien mooie planten en bomen en denken dan dat het vanzelfsprekend is om zomaar exemplaren of stekjes mee terug te nemen naar Nederland. Dat lijkt een onschuldige actie maar helaas kan dat vergaande consequenties hebben mochten deze planten-souvenirs ziektes hebben. Dat is vaak met het blote oog niet te zien.

Een van die gevreesde ziektes is de Xylella fastidiosa. Deze wordt razendsnel verspreid door schuimcicades, een insect dat ook in Nederland veel voorkomt. De Xylella-bacterie is niet gevaarlijk voor mensen, maar dodelijk voor ruim 300 plantensoorten. Zo zijn er sinds 2013 in Italië al 2 miljoen olijfbomen gekapt vanwege deze bacterie. Maar ook bijvoorbeeld bramen, oleander en eiken kunnen worden aangetast.

In Spanje hebben met name de Balearen eilanden en het noorden van de provincie Alicante te maken met Xylella fastidiosa. Hier zijn al duizenden met name olijfbomen aangetast en ook gekapt.

”Bij een uitbraak van Xylella fastidiosa moeten alle voor Xylella gevoelige planten in een straal van minimaal 50 meter rondom een besmetting vernietigd worden. In tuinen, boomgaarden, parken, bossen, overal“, legt NVWA-crisisadviseur plantgezondheid Marieke van Lent uit. “En in een straal van 2,5 kilometer rondom een besmet gebied mag 4 jaar lang geen vatbare plant meer vervoerd worden: het gebied gaat in quarantaine. Geen nieuwe planten in de tuin dus, maar ook geen handel voor tuincentra, telers en geen export.”

Ga naar de inhoud