Spaanse hitte-doden zorgen voor Europees verzoek maximum temperatuur voor werk in de buitenlucht

Spaanse hitte-doden zorgen voor Europees verzoek maximum temperatuur voor werk in de buitenlucht
Beeld: 123rf

Spaanse hitte-doden zorgen voor Europees verzoek maximum temperatuur voor werk in de buitenlucht

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Recent zijn in Spanje in korte tijd tijdens de hittegolf drie werknemers om het leven gekomen door hitte. Het ging om een straatwerker, een magazijnwerker en een man die reclamfolders uitdeelde die met een luchttemperatuur van circa 40 graden om het leven kwamen. Daarom heeft het Europees Verbond van Vakverenigingen bij de Europese Commissie een verzoek ingeleverd om maximumtemperaturen voor werk in buitenlucht in de hele Europese Unie.

Het Europees Verbond van Vakverenigingen is een koepelorganisatie voor 97 vakbonden uit 39 Europese landen. Volgens het verbond zijn er in de EU-landen maar weinig afspraken en regels over de maximumtemperaturen voor het werken in de openlucht. Voor het werken in gesloten ruimtes zoals kantoren zijn wel vaak afspraken maar over de buitenlucht weer niet.

In Spanje overleden deze hittegolf drie werknemers toen ze in de hitte in Madrid aan het werk waren. Het gaat om een 60-jarige straatveger met een tijdelijk contract van een maand in Madrid. Een 56-jarige magazijnmedewerker die in een temperatuur van bijna 46 aan het werk was. De derde hitte-dode was een 56-jarige man die reclamefolders uitdeelde op straat in de Spaanse hoofdstad waar het rond de 40 graden was. 

Volgens het Europees Verbond van Vakverenigingen zijn er slechts een handjevol landen die regels hebben zoals België, Hongarije, Letland, Montenegro en Slovenië en dat geldt alleen voor temperaturen in gesloten ruimten. In Nederland geldt op dit moment geen maximum temperatuur voor veilig werken al mag het werken geen schade veroorzaken. 

In Spanje geldt als maximale werktemperatuur voor zittend werk, zoals kantoorwerk, 27 graden terwijl het voor licht werk 25 graden is. Deze limieten gelden echter niet voor alle soorten werk en ook niet voor alle werknemers of alle gebouwen. Voor het werken in de buitenlucht zijn verder geen regels in het land waar het extreem warm kan worden.

Het probleem voor een Europese regel is natuurlijk dat men in warme Zuid-Europese landen zoals Spanje en Portugal wel iets meer gewend is wat betreft de temperaturen dan in Noord-Europese landen. Als je de maxima van Nederland zou hanteren in Spanje dan werkt niemand meer in de zomer.

Ga naar de inhoud