Vanaf eind juli verboden te roken op alle stranden van Barcelona

Vanaf eind juli verboden te roken op alle stranden van Barcelona
Beeld: 123rf

Vanaf eind juli verboden te roken op alle stranden van Barcelona

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BARCELONA – De gemeente Barcelona heeft bekend gemaakt dat vanaf maandag 25 juli er een rookverbod geldt op alle stranden van de Catalaanse hoofdstad. Eerder lukte het de gemeente niet om genoeg stemmen te krijgen om een rookverbod nog tijdens de Semana Santa of aan de start van het hoogseizoen in te voeren. Het hoogseizoen in Barcelona is van 28 mei tot en met 11 september.

Rookvrije stranden worden steeds populairder en ook Barcelona doet mee met deze trend. De bedoeling is dat vanaf maandag 25 juli 2022 alle stranden van de Catalaanse stad rookvrij worden. En dat niet alleen tijdens het hoogseizoen van 28 mei tot en met 11 september maar het hele jaar door, dus ook in de wintermaanden.

De definitieve startdatum werd bekend gemaakt via een publicatie in de regionale Staatscourant van Catalonië. Vanaf dat moment is het roken taboe op de negen stranden van Barcelona. Degene die toch rookt kan een boete krijgen van 30 euro.

In de zomer van 2021 heeft de gemeente op de Sant Miquel, Somorrostro, Nova Icària en Nova Mar Bella stranden getest of het rookvrije zonnen geaccepteerd werd en of het te realiseren was. Uit de proef is gebleken dat het haalbaar is en dus krijgen alle negen stranden te maken met een rookverbod, het hele jaar door.

Het initiatief in Barcelona heeft tot doel de bescherming van de gezondheid te bevorderen en de rechten van niet-rokers, vooral de meest kwetsbaren zoals kinderen en zwangere vrouwen, te garanderen en om het milieu te beschermen aangezien sigarettenpeuken een zeer vervuilend en moeilijk af te breken afval is wat achter blijft in het zand.

Ga naar de inhoud