Zomerse ’taró’ mist in Málaga zorgt voor zwemverbod

Oeps ... foto ontbreekt!

Zomerse ’taró’ mist in Málaga zorgt voor zwemverbod

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MÁLAGA – De stad Málaga had maandagochtend te maken met een dikke mist ook wel “bruma” of “niebla de taró” genoemd. Het is een weerfenomeen wat voor de inwoners van de stad en omgeving niet meer als een verrassing komt gedurende de zomermaanden maar menig toerist zal wel even raar hebben opgekeken.

Vroege vogels die naar een van de stranden gingen deze maandagmorgen werden verrast met een dikke laag mist. De mist was zo dik dat stranden gedurende enkele momenten gesloten werden en er een verbod was op zwemmen in zee. Deze mist wordt in Málaga en omgeving ook wel “bruma” genoemd of “niebla de taró”. Deze wordt normaal gesproken gevormd door de hoge luchtvochtigheid in de ochtend die gemengd wordt met de zuidoostelijke wind en het botsen tussen lage en hoge temperaturen.

De “bruma” of “niebla de taró” wordt meestal gevormd als een massa warme lucht opkomt uit Noord Afrika en deze in contact komt met de Alboran zee. De zee heeft een temperatuur van minder dan 25 graden waarbij het onderste deel van de warme lucht in contact komt met de koelere lucht, deze condenseert en er een dichte mist wordt gevormd.

De zeelui noemen deze mist “niebla de taró”, bekend van El Palo tot aan Estepona waarbij de naam afkomstig is van de feniciërs. Aan land kent men dit fenomeen meer als “bruma”. Het speciale weerfenomeen vindt meestal plaats in de ochtenduren en maar zelden in de middag.

Ga naar de inhoud