Search
menu
Search

26 juli: Internationale Opa- en Omadag in Spanje

26 juli: Internationale Opa- en Omadag in Spanje
Beeld: Freepik

26 juli: Internationale Opa- en Omadag in Spanje

Dit artikel is 7 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Er zijn verschillende nationale en internationale dagen van de grootouders of opa- en omadagen, maar in Spanje is gekozen voor 26 juli. Deze datum staat in Spanje bekend als de ‘Día de los Abuelos’ omdat in landen met een christelijke cultuur is gekozen voor 26 juli. Dat is de dag waarop de katholieke liturgie Sint-Joaquin en Sint-Anna herdenkt, ouders van de Maagd Maria en dus grootouders van Jezus.

Elk jaar op 26 juli staat men in Spanje en diverse andere landen even stil bij de opa’s en oma’s op de Internationale Grootouderdag. Dat wil niet zeggen dat deze datum in alle landen hetzelfde is want in Nederland en België viert men op 4 juni de Nationale Opa- en Omadag, in de Verenigde Staten en veel andere landen op 12 september de International Grandparents Day.

Opa’s en oma’s spelen in de Spaanse cultuur een belangrijke rol want ze zorgen niet alleen voor de eigen kinderen maar ook vaak voor de kleinkinderen. Het is niet helemaal bekend hoeveel opa’s en oma’s Spanje heeft, maar via de bevolkingscijfers weten we wel dat Spanje meer dan 9,3 miljoen 64-plussers heeft waar ongetwijfeld veel opa’s en oma’s tussen zitten.

Ga naar de inhoud