De kostbaarste wijn van Spanje stamt uit 1991, komt uit het Ribera de Duero gebied en kost 2.800 euro

Valduero / web
Beeld: Valduero / web

De kostbaarste wijn van Spanje stamt uit 1991, komt uit het Ribera de Duero gebied en kost 2.800 euro

Dit artikel is 7 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Volgens Wine Searcher, de meest gerenommeerde wijnzoekmachine ter wereld, wordt Valduero Lantigua 1991 beschouwd als de kostbaarste wijn van Spanje, geprijsd op 2.800 euro. Het wordt op de voet gevolgd door VegaSicilia en Pingus.

Wine Searcher kiest specifiek de 12 duurste wijnen van elk land, gebaseerd op echte wereldwijde handelsverkopen. Onder deze meest prestigieuze en kostbare Spaanse wijnen zijn er vier uit Ribera del Duero, waaronder twee Valduero’s: Valduero 12 jaar 2001 en Valduero Lantigua 1991. De andere twee zijn Vega Sicilia Único Gran Reserva 1968 en Dominio de Pingus 1996.

Drie bodegas in Ribera del Duero, namelijk Valduero, Vega Sicilia en Pingus, domineren het podium als de duurste en meest prestigieuze in Spanje, met de Rioja, Priorato en Bierzo wijngebieden in hun kielzog.

Valduero Lantigua zijn oude oogsten, unieke flessen die jarenlang in de wijnkelder zijn bewaard. Het vertegenwoordigt echt het langstlevende van Ribera de Duero, het zijn oogsten die nu tussen de 25 en 30 jaar oud zijn, wat betekent dat ze minimaal 15 tot 18 jaar in de fles hebben doorgebracht. Wanneer je zo’n fles opent, ruik je en proef je daadwerkelijk de tijd die een uitstekende wijn bevat. Het is iets uiterst exclusiefs, iets onvindbaars. Wie zou er zoveel tijd een fles of meerdere flessen in een wijnrek hebben bewaard?”, zegt Yolanda García Viadero, van Bodegas Valduero en de bedenker van Valduero Lantigua.

“Het is een wijn die, naast dat hij die jaren heeft doorstaan, onmiskenbaar kan omgaan met die tijdspanne. Dat wil zeggen, hij is nog steeds aanwezig, behoudt zijn kenmerken, heeft zijn oorspronkelijke eigenschappen opgenomen en is getransformeerd tot een subtiele, elegante wijn die verrast doordat hij de kenmerken van een uitstekende Ribera de Duero behoudt. Natuurlijk heeft dat allemaal zijn waarde, zoals dat die druiven geoogst in 1991, tot wijn zijn gemaakt, en dat die wijn al die jaren bewaard is gebleven. We hebben het over 32 jaar, wat werkelijk iets buitengewoons is. Daarom heeft het die waarde en die prijs, omdat het goed is, heel goed en uitzonderlijk”, voegt ze eraan toe. Wine searcher is het daarmee eens.

Ga naar de inhoud