Cultuurrijke erfenis Spanje alleen interessant voor UNESCO terwijl de toeristen strand en zon zoeken

Oeps ... foto ontbreekt!

Cultuurrijke erfenis Spanje alleen interessant voor UNESCO terwijl de toeristen strand en zon zoeken

Dit artikel is 7 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Zonder strand en zon zou Spanje geen toerisme hebben, dat is een conclusie die te lezen is na een onderzoek van Eurostat. Volgens het Europese statistiekbureau hebben de 46 door UNESCO erkende monumenten in Spanje voor het merendeel van de buitenlandse toeristen geen enkele aantrekkingskracht en komt bijna iedereen van de meer dan 70 miljoen toeristen naar Spanje voor het strand en de zon en alles wat daarmee gerelateerd is.

Spanje heeft een schat aan cultuurhistorische gebouwen, monumenten en natuurwonderen waarvan er 46 erkend zijn door UNESCO en dan ook op de lijst staan van beschermde monumenten en gebouwen. Spanje staat met dat aantal als derde op de lijst van alle landen ter wereld, net achter Italië met 53 en China met 52 monumenten. Toch kiest het merendeel van de buitenlandse toeristen voor Spanje voor andere redenen waarbij dit hoofdzakelijk gericht is op de stranden en het goede weer met veel en zekere zonuren.

De miljoenen toeristen die wél de prachtige monumenten bezoeken in Spanje zijn slechts een klein deel van de meer dan 70 miljoen buitenlandse toeristen waarvan dus het merendeel naar het strand gaat om te zonnen en te relaxen. Eurostat heeft gekeken naar de landen en monumenten waarop gezocht werd op de website Wikipedia waarbij opvalt dat Spanje en haar monumenten niet eens in de top 20 voorkomen van meest gezochte UNESCO bezienswaardigheden en monumenten, dit ondanks de Sagrada Familia en Park Guell in Barcelona, de Mezquita in Córdoba en het Alhambra in Granada. Op de lijst staan wel de monumenten in steden als Parijs (1) met meer dan 7 miljoen lezers, Rome (2) met 5,8 miljoen lezers en Istanbul (3) met 4,8 miljoen lezers.

Ondanks het feit dat Barcelona veel UNESCO monumenten heeft zoals de Sagrada Familia, Casa Mila, Casa Vicens, Casa Battlo en het Parque Guell van Gaudi en het modernistische Palau de la Musica Catalana en het Hospital Sant Pau komt de stad of een van deze bezienswaardigheden en UNESCO monumenten niet in de top 20 voor. Madrid heeft als een van de weinige hoofdsteden van Europa geen UNESCO monumenten en komt dan ook niet in de top lijsten voor.

Spanje heeft weliswaar 46 van de wereldwijd verspreide 1.073 beschermde UNESCO monumenten maar toch blijkt het land bij bijna alle buitenlandse toeristen alleen bekend te staan voor de stranden en de zon … en de fiesta en sangría en alle andere toeristische clichés.

Ga naar de inhoud