skip to Main Content
Cultuurrijke erfenis Spanje alleen interessant voor UNESCO terwijl de toeristen strand en zon zoeken
Foto: 123RF.com

Cultuurrijke erfenis Spanje alleen interessant voor UNESCO terwijl de toeristen strand en zon zoeken

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Foto: 123RF.com

MADRID – Zonder strand en zon zou Spanje geen toerisme hebben, dat is een conclusie die te lezen is na een onderzoek van Eurostat. Volgens het Europese statistiekbureau hebben de 46 door UNESCO erkende monumenten in Spanje voor het merendeel van de buitenlandse toeristen geen enkele aantrekkingskracht en komt bijna iedereen van de meer dan 70 miljoen toeristen naar Spanje voor het strand en de zon en alles wat daarmee gerelateerd is.

Spanje heeft een schat aan cultuurhistorische gebouwen, monumenten en natuurwonderen waarvan er 46 erkend zijn door UNESCO en dan ook op de lijst staan van beschermde monumenten en gebouwen. Spanje staat met dat aantal als derde op de lijst van alle landen ter wereld, net achter Italië met 53 en China met 52 monumenten. Toch kiest het merendeel van de buitenlandse toeristen voor Spanje voor andere redenen waarbij dit hoofdzakelijk gericht is op de stranden en het goede weer met veel en zekere zonuren.

De miljoenen toeristen die wél de prachtige monumenten bezoeken in Spanje zijn slechts een klein deel van de meer dan 70 miljoen buitenlandse toeristen waarvan dus het merendeel naar het strand gaat om te zonnen en te relaxen. Eurostat heeft gekeken naar de landen en monumenten waarop gezocht werd op de website Wikipedia waarbij opvalt dat Spanje en haar monumenten niet eens in de top 20 voorkomen van meest gezochte UNESCO bezienswaardigheden en monumenten, dit ondanks de Sagrada Familia en Park Guell in Barcelona, de Mezquita in Córdoba en het Alhambra in Granada. Op de lijst staan wel de monumenten in steden als Parijs (1) met meer dan 7 miljoen lezers, Rome (2) met 5,8 miljoen lezers en Istanbul (3) met 4,8 miljoen lezers.

Ondanks het feit dat Barcelona veel UNESCO monumenten heeft zoals de Sagrada Familia, Casa Mila, Casa Vicens, Casa Battlo en het Parque Guell van Gaudi en het modernistische Palau de la Musica Catalana en het Hospital Sant Pau komt de stad of een van deze bezienswaardigheden en UNESCO monumenten niet in de top 20 voor. Madrid heeft als een van de weinige hoofdsteden van Europa geen UNESCO monumenten en komt dan ook niet in de top lijsten voor.

Spanje heeft weliswaar 46 van de wereldwijd verspreide 1.073 beschermde UNESCO monumenten maar toch blijkt het land bij bijna alle buitenlandse toeristen alleen bekend te staan voor de stranden en de zon … en de fiesta en sangría en alle andere toeristische clichés.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 9 reacties
  1. Wij bezoeken ieder jaar in het voorjaar en het najaar een ander deel van Spanje. Zoek altijd een beetje uit wanneer het geen vakantie in Nederland, Belgie, etc. is. Dan is het lekker rustig. En ja, Spanje is natuurlijk véél meer dan zon en strand. Ik verwonder mij vaak over de prachtige natuur en die heerlijke rust. Het prachtige binnenland met steeds weer nieuwe verrassingen. Er is zoveel te ontdekken dat ik echt niet naar andere verre oorden hoef.

  2. Wij wonen hier ruim 10 jaar in Spanje, Het land is prachtig en wij doorkruisen het jaar in jaar uit, steeds ondek je prachtige mooie plekken wij krijgen van dit mooie land nooit genoeg.

  3. Als ‘nieuwkomer in Spanje’ – dit jaar ons nieuwbouwappartement in Lo Pagan betrokken- verbaasd mij dit eigenlik wel. Juist Spanje staat voor mij bekend als het land met grote diversiteit en al zijn schatten in zowel natuur, cultuur, als ook kunsthistorisch opzicht. Voor ons veelal nog onontgonnen gebied, dus ook de reacties op dit artikel maken ons nog meer benieuwd! Zo’n verwijzing naar Cees Nootenboom is dan welkome informatie. Heb ooit -tientallen jaren terug- een documentaire van hem gezien Pelgrimstocht naar Santiago del Postello, daarmee is de liefde voor Spanje geboren!! Heb overigens nog vaak geprobeerd deze documentaire te pakken te krijgen is helaas niet gelukt.

  4. Mijn vrouw en ik bezoeken Spanje vooral in het voorjaar, omdat onze interesse vooral uitgaat naar de geschiedenis (de reconquista en de “reyes catolicos”) en de culturele erfschatten, die overal liggen. De schilderijententoonstelling in de kathedraal van Toledo, de synagoge aldaar, het graf van El Cid in de kathedraal van Burgos, alsmede de andere plekken in die stad en omgeving, die aan deze imposante historische figuur doen denken. De enorme hoeveelheden aan “monasterios”, die toch zeker ook als bakermat van onze beschaving gelden. Jaar in, jaar uit vertrekken we naar Spanje. Elke keer hebben we weer een ander “doelwit”. We raken dus nooit uitgekeken.

  5. Spanje is met al die prachtige gebouwen, culturele geschiedenis en natuurgebieden indrukwekkend voor een relatief klein publiek. Net als beeldende kunst, theater en klassieke muziek. Vraag mensen waar ze aan denken bij Spanje vakantieland, dan is het meestal zon, drinken, en vertier. De meeste toeristen die voor de zon komen en voor de boulevards met cafe´s gaan al zolang ze hier komen niet naar een cultureel iets. Spanje ontdekken is maar voor een erg kleine groep, ik woon al 10 jaar in het binnenland van Andalusie en verbaas mij zo vaak over hoe weinig ook de buitenlanders die hier wonen weten over de natuurgebieden,prachtige stadjes etc. Misschien moet je er iets ouder voor zijn maar misschien is het maar beter zo. Als ze nog een beetje culturele interesse hebben zien ze het wel op hun telefoon. 😉

  6. Wel, dat is héél jammer! Ik doorkruis al jaren heel Spanje, van noord naar zuid, van links naar rechts diagonaal en ik krijg maar niet genoeg van dit mooie land. Toeristen maken culturele reizen naar Italië, omdat ze denken dat Spanje dit allemaal niet heeft. Maar in Spanje moet je afstanden afleggen om midden in het niets een oase, een ommuurde stad, een fort, te vinden dat op de UNESCO-lijst staat. Ik citeer hier letterlijk Cees Nooteboom uit zijn boek “De omweg naar Santiago”: Wie alleen maar de verplichte ronden gedaan heeft (ja, ook Sevilla, Granada, enz) , kent Spanje niet. Wie niét geprobeerd heeft te verdwalen in de labyrintische complexiteit van zijn geschiedenis weet niet waar hij doorheen reist. Het is een liefde voor het leven, aan de verbazing komt nooit een eind.

    1. een stukje naar mijn hart. Wij wonen al 10 jaar in Andalusie en ontdekken altijd weer nieuwe dingen. Het land zit stampendvol met culturele rijkdom!

  7. Meeste toeristen komen ook als het veel te warm is om die monumenten te bezoeken.

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken