skip to Main Content
Fietsen op de stoep mag niet meer in Barcelona
La Vanguardia

Fietsen op de stoep mag niet meer in Barcelona

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Fietsen op de stoep mag niet meer in Barcelona

La Vanguardia

BARCELONA – Vanaf januari 2019 zal het verboden zijn om te fietsen op de stoep in de Catalaanse hoofdstad Barcelona. Vanaf die maand mag men alleen nog fietsen op de weg of het fietspad. Er mag dan alleen nog gefietst worden op de stoep als deze tenminste vijf meter breed is en drie meter vrij is voor voetgangers.

Vanaf 1 januari 2019 mag men in Barcelona niet meer met de fiets op de stoep rijden. Dat gebeurt nu nog veel in de stad en dan vooral op die plaatsen waar er een gebrek is aan fietspaden.

Nu heeft de gemeente Barcelona vele kilometers aan fietspaden en afgeschermde delen van het wegdek aangebracht waardoor de stoep vermeden kan worden. Op dit moment is er meer dan 200 kilometer aan fietspaden in de stad. Toen de huidige burgemeester Ada Colau aan de macht kwam was er voor 116 km aan fietspaden dus er zijn veel kilometers bijgekomen.

Om ongevallen en gevaarlijke situaties voor met name voetgangers te voorkomen zal het vanaf 2019 niet meer toegestaan zijn om op de stoep te fietsen. De enige uitzondering daarop zijn die stoepen die tenminste vijf meter breed zijn waarvan tenminste drie meter voor voetgangers beschikbaar is en waar de fietsers dus niet de voetgangers lastig vallen.

De laatste jaren is het fietsgebruik in Barcelona flink toegenomen. De laatste cijfers dateren uit 2016 toen het fietsgebruik met 14% toenam naar 167.000 fietsers per dag. Het fietsverhuursysteem genaamd Bicing begon in 2007 met 600 fietsen maar dat is vanwege het enorme succes uitgegroeid tot meer dan 6.000 fietsen.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 5 reacties
 1. Gezien de verkeerschaos en het snelheidsverschil op sommige wegen lijkt me het nogal gevaarlijk om fietsers de weg op te sturen.

  1. Dat klopt, het is levensgevaarlijk, je bent als fietser in de ogen van automobilisten geen volwaardige deelnemer in het verkeer, en men is onbekend met voorrang-regels.
   Ik heb destijds het fietsen in Barcelona snel afgeleerd.

   1. Bent U wel eens een dagje in Amsterdam geweest? Daar ben je als voetganger je leven niet zeker door de fietsersterreurbende die zich aan geen enkele, maar dan ook geen enkele verkeersregel houdt. Bij voorkeur rijden ze schreeuwend op mensengroepen in. De politie flitst liever automobilisten die 5 kilometer te hard rijden, in plaats van de fietserstroep eindelijk eens voortvarend aan te pakken.

    1. Ik ga mee in de reactie van Fran. Fietsers denken tegenwoordig dat ze alles mogen: ze hebben enkel rechten maar geen plichten!

    2. Fran en Jopke
     Helemaal mee eens
     Wilde net dezelfde reactie plaatsen
     Dus hoeft niet meer
     Maak het ook mee in Zeeland op de wandelpaden
     En dan roepen ze nog als je niet snel opzij gaat
     Ik blijf dus lopen en laat ze afstappen
     Met gevaar om aangereden te worden

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken