Fietsen op de stoep mag niet meer in Barcelona

Freepik
Beeld: Freepik

Fietsen op de stoep mag niet meer in Barcelona

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BARCELONA – Vanaf januari 2019 zal het verboden zijn om te fietsen op de stoep in de Catalaanse hoofdstad Barcelona. Vanaf die maand mag men alleen nog fietsen op de weg of het fietspad. Er mag dan alleen nog gefietst worden op de stoep als deze tenminste vijf meter breed is en drie meter vrij is voor voetgangers.

Vanaf 1 januari 2019 mag men in Barcelona niet meer met de fiets op de stoep rijden. Dat gebeurt nu nog veel in de stad en dan vooral op die plaatsen waar er een gebrek is aan fietspaden.

Nu heeft de gemeente Barcelona vele kilometers aan fietspaden en afgeschermde delen van het wegdek aangebracht waardoor de stoep vermeden kan worden. Op dit moment is er meer dan 200 kilometer aan fietspaden in de stad. Toen de huidige burgemeester Ada Colau aan de macht kwam was er voor 116 km aan fietspaden dus er zijn veel kilometers bijgekomen.

Om ongevallen en gevaarlijke situaties voor met name voetgangers te voorkomen zal het vanaf 2019 niet meer toegestaan zijn om op de stoep te fietsen. De enige uitzondering daarop zijn die stoepen die tenminste vijf meter breed zijn waarvan tenminste drie meter voor voetgangers beschikbaar is en waar de fietsers dus niet de voetgangers lastig vallen.

De laatste jaren is het fietsgebruik in Barcelona flink toegenomen. De laatste cijfers dateren uit 2016 toen het fietsgebruik met 14% toenam naar 167.000 fietsers per dag. Het fietsverhuursysteem genaamd Bicing begon in 2007 met 600 fietsen maar dat is vanwege het enorme succes uitgegroeid tot meer dan 6.000 fietsen.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.