skip to Main Content
Greenpeace wil een einde aan 13 miljoen rietjes per dag in Spanje
Greenpeace

Greenpeace wil een einde aan 13 miljoen rietjes per dag in Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

13 miljoen rietjes per dag in Spanje

Greenpeace

MADRID – Volgens een studie van Greenpeace is Spanje binnen Europa het land waar per inwoner gemiddeld de meeste rietjes worden gebruikt. Dagelijks worden er minstens 13 miljoen rietjes per dag gebruikt wat neerkomt op meer dan 5 miljard rietjes per jaar, en dat alleen in Spanje waar elke inwoner gemiddeld 110 rietjes per jaar verbruikt.

Greenpeace vindt dat veel te veel rietjes (pajitas) in Spanje want zoals ze organisatie zegt, een rietje gebruik je maar heel kort maar het duurt tussen de 200 en 500 jaar totdat het rietje in de natuur verdwijnt.

Tijdens de hele Europese discussie over het plastic gebruik is het voor iedereen mogelijk om daar iets aan te doen door te beginnen met simpele maatregelen zoals de plastic zakjes in supermarkten en de rietjes die meestal overbodig zijn.

McDonald’s en andere fastfoodketens zoals Burger King en Kentucky Fried Chicken zijn enkele van de grote boosdoeners van het gebruik van rietjes voor alle dranken die ze aanbieden. McDonald’s heeft nu al aangegeven dat ze de plastic rietjes voor 2025 gaan vervangen voor rietjes gemaakt van papier.

Volgens Greenpeace zijn de rietjes, naast andere soorten plastic gebruiksobjecten, veel geziene plastic afval in de zee, rivieren en andere waterplassen. Ook de dieren die in het water leven hebben veel last van de rietjes die veel schade kunnen veroorzaken.

In Spanje worden er jaarlijks meer dan 5 miljard rietjes gebruikt (13 miljoen per dag en 110 rietjes per persoon op jaarbasis gemiddeld) maar dat aantal loopt in heel Europa op naar minstens 36,5 miljard rietjes.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 6 reacties
 1. Inmiddels hebben we in onze bar de plastic meeneembekers voor koffie vervangen door karton. De roerstaafjes ook. Maar verder is er nog geen alternatief verkrijgbaar. Ook geen papieren rietjes (ok, wel per 12 in een plastic (!) zakje tegen woekerprijzen). We gaan extra afvalbakken plaatsen op het terras, wat we notabene officieel in de terrasvergunning moeten laten opnemen… Sacarina alleen verkrijgbaar in plastic. De toeleverende industrie moet echt meer gaan aanbieden. Ondertussen lopen we langs de boulevard waar Burger King zonder terrasbediening (noch mensen om tafels af te ruimen) al het afval in zee laat waaien. Iedereen, dus ook zij én de consument heeft zijn verantwoordelijkheid…

 2. Was vandaag op de markt in El Campello een drankje aan het drinken en in de tijd dat ik er zat waren er zeker wel al 50 plastic rietjes over de toonbank gegaan, mijn Agua con Gas kreeg ik in een plastic flesje met een plastic glaasje. Ik zag ook dat de geroosterde broodjes op een plastic bordje langkwamen. Het is echt niet enkel de rietjes het is nog veel meer aan plastic wat dagelijks in de vuilnis beland.

 3. In Nederland wil men ook af van wattips met plastic stokje. Ik had wattips nodig dus zocht ik hier naar houten stokjes. Nergens te krijgen.

 4. Toch wel een beetje jeugdsentiment. Toen ik als kind in Cambrils op het strand een frisje bestelde was de standaard wedervraag “ con pajo?”.
  Zeker als het rietjes waren die konden knikken vond ik het mooi, maar ach , tijden veranderen.

 5. Ik vind het vreemd dat het zo lang moet duren voordat er iets verandert. Neem nu het veranderen van plastic rietjes naar papieren; waarom is de streefdatum 2025? Waarom niet 2020? Dat scheelt weer miljarden rietjes.
  Consumenten kunnen wel vast beginnen om geen rietjes meer te kopen en deze te weigeren bij fast food ketens, restaurants etc. Vaak zijn rietjes daar ingepakt in papier of plastic, dus dan hoeven ze niet te worden weggegooid als een klant ze niet wil gebruiken, maar kunnen worden aangeboden aan hen die dat nog wel willen.
  Bij het bestellen van een drankje kan het ook meteen worden gezegd: no pajita por favor. Hetzelfde geldt natuurlijk voor de plastic tasjes in supermarkten, winkels en op de markt. We hebben veel zelf in de hand, toch?

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken