Greenpeace wil een einde aan 13 miljoen rietjes per dag in Spanje

Oeps ... foto ontbreekt!

Greenpeace wil een einde aan 13 miljoen rietjes per dag in Spanje

Dit artikel is 6 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Volgens een studie van Greenpeace is Spanje binnen Europa het land waar per inwoner gemiddeld de meeste rietjes worden gebruikt. Dagelijks worden er minstens 13 miljoen rietjes per dag gebruikt wat neerkomt op meer dan 5 miljard rietjes per jaar, en dat alleen in Spanje waar elke inwoner gemiddeld 110 rietjes per jaar verbruikt.

Greenpeace vindt dat veel te veel rietjes (pajitas) in Spanje want zoals ze organisatie zegt, een rietje gebruik je maar heel kort maar het duurt tussen de 200 en 500 jaar totdat het rietje in de natuur verdwijnt.

Tijdens de hele Europese discussie over het plastic gebruik is het voor iedereen mogelijk om daar iets aan te doen door te beginnen met simpele maatregelen zoals de plastic zakjes in supermarkten en de rietjes die meestal overbodig zijn.

McDonald’s en andere fastfoodketens zoals Burger King en Kentucky Fried Chicken zijn enkele van de grote boosdoeners van het gebruik van rietjes voor alle dranken die ze aanbieden. McDonald’s heeft nu al aangegeven dat ze de plastic rietjes voor 2025 gaan vervangen voor rietjes gemaakt van papier.

Volgens Greenpeace zijn de rietjes, naast andere soorten plastic gebruiksobjecten, veel geziene plastic afval in de zee, rivieren en andere waterplassen. Ook de dieren die in het water leven hebben veel last van de rietjes die veel schade kunnen veroorzaken.

In Spanje worden er jaarlijks meer dan 5 miljard rietjes gebruikt (13 miljoen per dag en 110 rietjes per persoon op jaarbasis gemiddeld) maar dat aantal loopt in heel Europa op naar minstens 36,5 miljard rietjes.

Ga naar de inhoud