Search
menu
Search

Het Spaanse woord of zin van de dag (82)

123rf
Beeld: 123rf

Het Spaanse woord of zin van de dag (82)

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Veel lezers spreken, schrijven en begrijpen het Spaans waarschijnlijk al maar er zullen ongetwijfeld ook veel lezers zijn die de Spaanse taal nog niet zo goed of helemaal niet onder de knie hebben. Daarom behandelen we in samenwerking met Supergoed Spaans Leren elke dag een Spaans woord, gezegde of zin en geven daarbij de juiste uitspraak. Doe je ook mee!

Deze ‘palabras españolas’ ofwel Spaanse woorden zijn gebaseerd op het castellano (uitspraak: kastejano – castiliaans), het zogenaamde algemeen beschaafd Spaans. Het komt erg vaak voor dat een Spaans woord diverse betekenissen heeft of in andere hoedanigheid gebruikt kan worden. 

Jouw taalbegeleidster is Cintha van Marrewijk en zij leert iedereen snel en makkelijk Spaans via www.supergoedspaansleren.nl

Dinsdag 25 augustus

El martes 25 de agosto 2020
uitspraak: el martes beenticinko de agosto dosmielbeente

Ik hoor het vaak verkeerd gebruikt worden. En dat snap ik ook, want het is best verwarrend. Wanneer gebruik je nou bien en wanneer gebruik je bueno. Het betekent allebei goed, maar je gebruikt ze wel op een verschillende manier. Vrijdag zal ik hier een oefening over maken. 

BIEN heeft betrekking op een werkwoord

BUENO is een bijvoeglijk naamwoord en heeft betrekking op een zelfstandig naamwoord. En dan weet je ook gelijk dat je rekening moet houden met mannelijk en vrouwelijk en meervoud. Dus bueno / buenos / buena / buenas / buen als er een mannelijk zelfstandig naamwoord achter komt. 

Bien kun je onthouden door de zin: ¿Qué tal? / ¿Cómo estás? – hoe gaat het. Dan geef je nagenoeg altijd het antwoord, muy bien gracias. Zelfs als het niet zo goed met je gaat. Hoewel ik mijn schoonmoeder nog nooit een positief heb horen geven. Haha. Die antwoordt meestal, estoy regular dus het gaat gemiddeld, het gaat wel. Maar ik dwaal af. Onthoud dus dat bien bij een werkwoord hoort.

  • Estoy bien gracias
  • Ella habla bien español

Bueno hoort bij het zelfstandig naamwoord en verandert dus in mannelijk of vrouwelijk.

  • La comida está buena. Uitspraak: la komida esta boewena. Het eten is lekker
  • El niño es bueno. Uitspraak: el nienjo es boeweno – De jongen / het kind is lief, letterlijk goed.
  • La mujer es buena. Uitspraak: la moeger es boewena – De vrouw is lief
  • Las clases de www.supergoedspaansleren.nl son buenas. Uitspraak: las klasses de www.supergoedspaansleren.nl son boewenas. De lessen van mij zijn goed, haha maar vooral uniek en leuk.

De uitspraak van het Spaanse woord

De letterlijke uitspraak volgens het castellano zet ik achter elk Spaans woord, maar soms klinkt het net iets anders. Houd daarbij in je achterhoofd dat het Spaans uit Madrid heel anders klinkt als die van Andalucia. Denk ook maar aan ons kleine kikkerlandje, een Hagenees spreekt de taal toch echt heel anders uit dan een Rotterdammer of een Amsterdammer.

Er zijn van die letters die wij in het Nederlands heel overdreven uitspreken, ik geef je dan een tussenvariant zodat het beter klinkt in het Spaans. Een Spanjaard denkt bijvoorbeeld dat ze de V uitspreken als een V, maar het klinkt toch echt een B. Soms spreken ze een tussenvariant uit van een V en een B, maar omdat wij dat niet kunnen en de uitspraak B beter in de buurt komt in het Spaans, geef ik je deze. Sommige Spanjaarden spreken de dubbel LL uit als DJ, maar een J zit toch echt beter in de buurt van het Castellano. 

Wel belangrijk is, als je een woord ziet met een leesteken ´ dan ligt daar de klemtoon, daar leg je dus de nadruk. Bijvoorbeeld bij het woord ADIÓS dan ligt de klemtoon op de Ó. En de Spanjaarden spreken in principe elke letter uit. 

Schrijvend de uitspraak doen is natuurlijk nooit makkelijk. Vandaar dat ik binnenkort weer in een Gratis LIVE Spaanse les alle woorden van Het Spaanse Woord ga doornemen en extra ga uitleggen. Wil je eens meedoen of de opname ontvangen schrijf je dan in via: https://app.enormail.eu/subscribe/e718b2f925b70b37317a5280354537dd

Un beso Cintha

Ga naar de inhoud