Spectaculaire waterhoos voor de kust van Nerja

Spectaculaire waterhoos voor de kust van Nerja
Beeld: Twitter

Spectaculaire waterhoos voor de kust van Nerja

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MÁLAGA – Inwoners en bezoekers hebben deze woensdag de waterhoos voor de kust van de badplaats Nerja kunnen zien. Deze werd rond 10.30 uur boven zee gespot waarbij veel mensen die de ‘tromba marina’ zagen ook foto’s op Twitter plaatsten. In dit geval is de waterhoos niet aan land gekomen en er was dus ook geen schade.  

De atmosferische instabiliteit heeft woensdagmorgen voor de kust van Nerja aan de Costa del Sol rond 10.30 uur een grote waterhoos veroorzaakt. Deze is niet aan land gekomen en heeft dus ook geen schade veroorzaakt. De Spaanse weerdienst AEMET waarschuwde rond 10 uur dat er een mogelijkheid was dat deze ‘tromba marina’ gevormd zou kunnen worden.

Een waterhoos is een vaak trechtervormige slurf onderaan een wolk, veroorzaakt door snel draaiende luchtbewegingen boven open water. Hierbij wordt water omhoog gevoerd. Als zo’n slurf het wateroppervlak raakt en water opzuigt, wordt dit verschijnsel een waterhoos genoemd. Het lijkt op een tornado maar dan boven water.

Een waterhoos is doorgaans een betrekkelijk onschuldige vorm van een windhoos. Boven land verliest de hoos meestal zijn kracht. Alleen in zeldzame gevallen behoudt de waterhoos voldoende kracht langs de kust om ongelukken te veroorzaken en schade aan te richten. In dit geval is de waterhoos niet aan land gekomen.

Ga naar de inhoud