Alle door grote natuur- en bosbranden getroffen gebieden zijn tot rampgebied verklaard in Spanje

Alle door grote natuur- en bosbranden getroffen gebieden zijn tot rampgebied verklaard in Spanje
Beeld: Europa Press

Alle door grote natuur- en bosbranden getroffen gebieden zijn tot rampgebied verklaard in Spanje

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De Spaanse regering heeft alle door natuur- en bosbranden getroffen gebieden deze zomer tot rampgebied verklaard. De 50 grote branden in 15 autonome regio’s hebben gezorgd voor een enorme schadepost en de evacuatie van meer dan 27.500 personen. Daarnaast is ook meer dan 229.000 natuur verwoest en gaat 2022 de geschiedenisboeken in als het ergste jaar ooit wat betreft ‘incendios forestales’.

Met de verklaring tot rampgebied (zona catastrófica) kunnen getroffen personen en bedrijven in de gebieden waar grote natuur- en bosbranden hebben plaatsgevonden (meer dan 500 hectare verwoeste natuur) schadevergoedingen krijgen. Het gaat om 15 van de 17 autonome regio’s, met uitzondering van Cantabrië en Asturië waar (nog) geen grote bosbranden hebben plaatsgevonden dit jaar. 

Om een gebied tot een rampgebied te verklaren, wordt in ieder geval beoordeeld dat persoonlijke of materiële schade is veroorzaakt door een incident dat de levensomstandigheden van de bevolking in een bepaald geografisch gebied ernstig verstoort. Als een gebied tot rampgebied is verklaard kunnen er veel maatregelen genomen worden zoals:

Particulieren kunnen een economische steun ontvangen als hun gewone verblijfplaats is beschadigd. Lokale bedrijven kunnen een compensatie ontvangen. Steun voor industriële, commerciële en dienstverlenende instellingen. Subsidies voor schade aan de infrastructuur zoals wegen en bruggen. Steun voor schade aan landbouw, veeteelt en bosbouw. Het verlenen van speciale kredieten. Fiscale maatregelen zoals vrijstelling van bepaalde belastingen of verlaging daarvan. Voordelen voor arbeidscontracten etc.

De regionale overheden van de getroffen autonome regio’s zijn blij met deze verklaring. Men hoopt alleen op een goede afwikkeling en spoedige betaling van schadevergoedingen, iets dat door bureaucratische rompslomp nog wel eens langzaam wil gaan.

bosbrand 1
Spanje heeft nu al 50 grote natuur- en bosbranden gehad met 229 duizend hectare natuur verwoest
2022 is het trieste jaar van de natuur- en bosbranden geworden in Spanje want tot 14 augustus hebben er 50 grote branden plaatsgevonden en is al meer dan 229 duizend ha natuur verwoest.
icoon2022www.spanjevandaag.com
Ga naar de inhoud