Eén van de grootste Romeinse fallische sculpturen ontdekt in Córdoba

Eén van de grootste Romeinse fallische sculpturen ontdekt in Córdoba
Beeld: @museonuevacarteya / facebook

Eén van de grootste Romeinse fallische sculpturen ontdekt in Córdoba

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

CÓRDOBA – Het historisch Museum van Nueva Carteya (Córdoba) heeft geïnformeerd dat bij de opgravingen in El Higuerón, waar sinds begin augustus gegraven wordt, een reliëf van een fallus tevoorschijn is gekomen. Hij is gevonden bij één van de grote stenen bij de noordoosthoek van de oude Romaanse toren en is meer dan een halve meter lang. Het zou één van de grootste fallische reliëfs zijn die ooit gevonden is uit de Romeinse tijd. 

Volgens de publicaties op sociale media van het museum was het ‘een vondst die snel het centrum van de aandacht bij de opgravingen werd’. Ze leggen ook uit dat ‘dit type afbeeldingen meer frequent waren in die tijd vergeleken met de huidige trend’.  

Twee weken na de start van de opgravingen vonden de archeologen de basis van een muur die gebouwd is in de Iberische periode aan de oostelijke kant van de locatie. Hier vonden ze ook een vloer van kalk uit de Romeinse tijd uit het interieur van het grote gebouw op de top van de heuvel. Daarnaast werd ook een grote, bewerkte steen gevonden aan de buitenkant van het gebouw. Een week eerder werd al een geplaveide Romeinse vloer onder de aarde vandaan gehaald. Het doel van de opgravingen is om deze structuren uiteindelijk aan bezoekers te laten zien en om de vondsten te documenteren. 

Om de plek van de opgravingen te beschermen, is Seprona (organisatie voor bescherming van natuur) ingelicht. Deze heeft afgelopen dinsdag de plek bezocht samen met de Guardia Civil. Zij zullen er voor zorgen dat de plek beveiligd wordt tot de omheining voor de beveiliging klaar is. 

El Higuerón is de grootste en bekendste opgravingsplaats in Nueva Carteya dankzij de opgravingen die al gedaan werden in 1966 en 1968. De informatie die beschikbaar is vanaf die tijd wijst erop dat he plek bewoond is geweest van ten minste de vierde eeuw voor Christus tot de eerste eeuw na Christus. 

Deze zomer is het onderzoek herstart in deze nederzetting met een nieuwe opgravingscampagne die goedgekeurd is door de Delegación Territorial de Cultura (territoriale delegatie van cultuur) en door Patrimonio Histórico (cultureel werelderfgoed) van de overheid van Andalusië en dit alles wordt gefinancierd door de gemeente Nueva Carteya.

Ga naar de inhoud