De mosselen van de Ebro-delta sterven door hoge watertemperaturen

De mosselen van de Ebro-delta sterven door hoge watertemperaturen
Beeld: Canva

De mosselen van de Ebro-delta sterven door hoge watertemperaturen

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

TARRAGONA – De hoge temperaturen van het Middellandse Zeewater die deze zomer zijn geregistreerd hebben geleid tot het verlies van meer dan 150.000 kilo mosselen en de sterfte van ongeveer een miljoen jongen voor volgend jaar in de Ebro-delta in het zuiden van de provincie Tarragona in Catalonië.

Volgens een van de grootste mosselkwekers in de regio is de situatie zodanig slecht dat het volgend seizoen verplicht mosselen uit Griekenland of Italië naar Spanje gehaald moeten worden. Dat zorgt automatisch voor een prijsstijging van de ‘mejillones’.

De mosselkwekers in de Ebro-delta moeten met lede ogen toezien hoe ze al wekenlang dode mosselen uit het water en de vlotten halen. In dit gebied van de Middellandse Zee zijn deze zomer zeewatertemperaturen gemeten tussen de 28 en 30 graden. Volgens de mosselkwekers is een of twee dagen hoge watertemperaturen geen probleem maar als dat dagen- en zelfs wekenlang zo hoog blijft dan overleefd een mossel dat niet. 

De mosselkwekers zeggen dat ze al lang geconfronteerd worden met de veranderde situatie. Ondanks de vele aanpassingen door onder andere het mosselseizoen te verkorten of minder te produceren, slaagt men er niet in om de mosselen de hoge temperaturen te laten overleven. Mosselen hebben een beperkte levensduur en kunnen alleen op de markt gebracht worden als deze vol vlees zitten.

De mosselkwekers willen dat er maatregelen genomen worden zoals het toedienen van zoet water in de gebieden waar de mossel-vlotten liggen. Opnieuw vraagt de sector om de palliatieve maatregel van het uitbaggeren van de monding van El Fangar in de Ebro-delta.

Elk jaar wordt er tussen de 3 en 3,5 miljoen kilo mosselen geproduceerd in de Ebro-delta. Aangezien er dit jaar 150.000 kilo en ongeveer een miljoen jongen vanaf volgend seizoen verloren zijn gegaan, worden de verliezen op in totaal tussen de 1 en 1,5 miljoen euro.

De productie van mosselen in de Ebro-delta is verdeeld in twee baaien: Els Alfacs, met 90 vlotten en El Fangar met 74 vlotten. Naar schatting levert de mossel in totaal 400 directe banen en ongeveer 800 indirecte banen op in het gebied. De mosselen die in de Ebro-delta groeien zijn van een specifieke soort genaamd ‘Mytilus galloprovincialis’, die kenmerkend is voor het gebied omdat het, ironisch genoeg, de soort is die zich historisch gezien het best heeft aangepast aan de wateren van de Middellandse Zee. De mosselen groeien het hele jaar door en bereiken hun optimale grootte tussen juni en juli, als er gunstige watertemperaturen zijn.

Ga naar de inhoud