Taxi tarieven bij Spaanse vliegvelden onder de goedkoopste binnen Europa

Taxi tarieven bij Spaanse vliegvelden onder de goedkoopste binnen Europa
Beeld: Canva

Taxi tarieven bij Spaanse vliegvelden onder de goedkoopste binnen Europa

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De inflatie is overal voelbaar in Europa, dit geldt ook voor reizigers die per taxi van en naar het vliegveld reizen. Uit onderzoek van Vliegveldinfo.nl blijkt dat reizigers deze zomer op Europese luchthavens gemiddeld 45 euro betalen voor een taxirit naar het centrum van de stad. In vergelijking met een jaar gelden is de prijs met gemiddeld +10% gestegen.In het geval van de Spaanse vliegvelden zitten de gemiddelde prijzen daar ver onder.

De prijsstijging van taxi tarieven is een volgende tegenvaller voor reizigers die ook al worden geconfronteerd met duurdere vliegtickets, accommodaties, huurauto’s en parkeerplaatsen op het vliegveld. Reizigers betalen binnen Europa het meeste geld op de vliegvelden in Londen (Stansted 118 euro, Luton 112 euro, Gatwick 107 euro en Heathrow 83 euro), Milaan (Bergamo 110 euro en Malpensa 104 euro), München 95 euro en Oslo 91 euro. Ook op Amsterdam Airport Schiphol is een taxi naar het centrum van de stad relatief duur met 55 euro terwijl dit bij Brussels Airport gemiddeld 45 euro is.

Alle Europese landen hebben momenteel te maken met inflatie, een algemene stijging van de prijzen van goederen en diensten. In de gereguleerde taximarkt duurt het meestal een tijd voordat prijsstijgingen worden doorgevoerd, omdat tarieven veelal bij wet zijn vastgesteld. Verschillende Europese landen en steden verhogen momenteel de maximale tarieven, tegelijkertijd hebben taxiondernemingen te maken met stijgende kosten voor o.a. brandstof, onderdelen, onderhoud en verzekeringen. Reizigers die per taxi op weg zijn van of naar het vliegveld voelen dit in hun portemonnee (+10%).

Overigens worden reguleringen en bijbehorende maximale tarieven in de taximarkt niet altijd nageleefd. Zeker bij een sterk toenemende vraag, zoals nu het geval is op veel grote Europese luchthavens, komt het in de praktijk voor dat taxichauffeurs hogere prijzen in rekening brengen dan officieel is toegestaan. Dit is iets waar reizigers deze zomer mee te maken hebben in Europa.

Spaanse vliegvelden

Als we kijken naar de top 50 lijst van de drukste vliegvelden binnen Europa, dan staat het eerste Spaanse vliegveld op de 27e plaats. Dat is Barcelona-El Prat met gemiddeld 35 euro en een kilometerprijs van 2,33 euro. Op de 33e plaats staat Madrid-barajas met 30 euro en een kilometerprijs van 1,76 euro gevolgd door Gran Canaria Airport op de 34e plaats met 30 euro en een kilometerprijs van 1,43 euro, Málaga vliegveld op de 40e plaats met 25 euro en kilometerprijs van 2,50 euro, Alicante-Elche vliegveld op de 41e plaats met 25 euro en een kilometerprijs van 2,27 euro en Palma de Mallorca vliegveld op de 44e plaats met 20 euro en een kilometerprijs van 2 euro.

Airport Taxi Report Summer 2022

Vliegveldinfo.nl vergelijkt ieder jaar, in de zomer, de taxi tarieven op de 50 drukste luchthavens in Europa. Er wordt vergeleken op basis van de ritprijs en prijs per kilometer, de focus kan verschillen. Voor vliegvelden die dicht bij het centrum zijn gelegen is de ritprijs een gunstigere vergelijking, de prijzen zijn lager omdat er minder kilometers moeten worden gemaakt. Voor vliegvelden verder van het centrum is de prijs per kilometer een gunstigere vergelijking, doordat de prijs per kilometer daalt naarmate de afstand toeneemt. In de zomer van 2020 is het rapport niet verschenen als gevolg van de coronacrisis.

Ga naar de inhoud