Search
menu
Search

Kussende voetbalvoorzitter stapt niet op en geeft de schuld aan feminisme

Kussende voetbalvoorzitter stapt niet op en geeft de schuld aan feminisme
Beeld: screenshot @rfef / X

Kussende voetbalvoorzitter stapt niet op en geeft de schuld aan feminisme

Dit artikel is 6 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

In tegenstelling tot wat iedereen dacht in Spanje, heeft Luis Rubiales, de voorzitter van de Spaanse voetbalbond, vrijdag bij de spoedvergadering van de Real Federación Española de Fútbol (RFEF) bekend gemaakt dat hij helemaal niet van plan is ontslag te nemen vanwege, in zijn woorden, een ‘onschuldige kus op de mond van een speelster van het nationale vrouwenelftal. De kampioenen van de wereld zijn furieus en eisen dat hij opstapt, terwijl de Spaanse regering actie gaat ondernemen.

Inmiddels weten de meeste lezers wel waar de hele rel over gaat, want ook de buitenlandse pers is op het verhaal gesprongen. Luis Rubiales is de voorzitter van de Spaanse voetbalbond en na de overwinning van het Spaanse vrouwenelftal tijdens het Wereldkampioenschap, kuste hij Jennifer Hermoso vol op de mond. Daarnaast wist hij later ook nog in zijn kruis te grijpen en sloeg hij wild zijn arm om de schouders van de koningin. Al met al acties die de Spaanse pers breed heeft uitgemeten, waarbij ook nog ander fout gedrag naar boven is gekomen.

Vrijdag leek het erop dat Luis Rubiales ontslag zou nemen, maar niets leek minder waar (een ding is ontslag nemen zonder vergoeding en een ander ding is ontslagen worden met schadevergoeding). Hij heeft in een toespraak gezegd dat de kus op de mond van een van de voetbalsters voor hem hetzelfde is als een kus op de mond van zijn kinderen. Daarnaast geeft hij aan dat Jennifer toestemming had gegeven voor de kus en dat zij het initiatief nam. Ook geeft hij de schuld over de hele ophef aan het valse feminisme, een plaag in Spanje.

Na te weigeren om ontslag te nemen heeft de regering aangeven actie te gaan ondernemen om Rubiales uit zijn ambt te zetten. De speelsters van het nationale elftal zijn woedend en eisen dat er actie wordt ondernomen en er zullen ongetwijfeld nog meer reacties volgen.

Vrijdagmiddag heeft de vakbond van de vrouwelijke voetballers in een persbericht bekend gemaakt dat geen enkele speelster van de nieuwe wereldkampioenen nog speelt met het shirt van Spanje zolang Rubiales aan het hoofd staaten zolang er geen actie wordt ondernomen.

Ga naar de inhoud