Ambtenaren Spanje willen een minimumloon van 1.200 euro

c57ea2805f76cb192f780de3c8f713fc

LET OP: Dit artikel is meer dan 12 maanden geleden geplaatst.

MADRID – De vakbonden van de ambtenaren in Spanje hebben aangekondigd dat ze een loonsverhoging willen gaan vragen. Het gaat in feite om de minimumlonen die 200 euro omhoog zouden moeten gaan, van 1.000 naar 1.200 euro per maand. Dit terwijl het algemene minimumloon in Spanje op dit moment (slechts) 735,90 euro is.

Ambtenaren (funcionarios) en medewerkers van de staat (trabajadores de la Administración General del Estado) willen dat het minimumloon voor hen verhoogd wordt van 1.000 naar 1.200 euro per maand. Dat is althans wat de vakbond UGT aangeeft.

Een van de redenen voor de vraag van meer loon is de ongelijkheid tussen de medewerkers van de Spaanse staat en dezelfde medewerkers die voor de autonome overheden werken. Deze laatste groep verdient gemiddeld 200 euro meer per maand.

Het probleem is echter dat het gelijkmaken van de minimumlonen de Spaanse regering minimaal 800 miljoen euro gaat kosten, er vanuit gaande dat er 200.000 medewerkers zijn die voordeel hebben hiervan. De UGT weet dat het waarschijnlijk dit jaar niet mogelijk zal gebeuren vanwege de staatsbegroting maar toch wil men het vragen.

De vraag om een verhoging van het minimumloon bij de ambtenaren en staatsmedewerkers komt op de dag dat Pablo Iglesias van Unidos-Podemos bekend maakte dat een van de eisen voor goedkeuring van de staatsbegroting een verhoging van het landelijke minimumloon is, van de huidige 735,90 euro naar minimaal 1.000 euro.

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Het is nu weer mogelijk om te reageren op onze artikelen, altijd met respect voor anderen en altijd op de juiste en correcte manier. We hebben veel last gehad van spam reacties waardoor er technische problemen waren. We hebben geprobeerd dit op te lossen en hopelijk gaat het nu beter. Als u een reactie plaatst met daarin een link (zoals een andere website of YouTube) dan dient dit altijd handmatig door ons goedgekeurd te worden en dat kan even duren (we zitten niet 24 uur achter de pc). Ook worden reacties met bepaalde woorden, zinnen en opmerkingen automatisch verwijderd of geblokkeerd en soms halen wij deze zonder opgaaf van reden handmatig weg. Je kunt uiteraard ook altijd naar onze Facebook pagina en Facebook groep gaan.

Abonneer
Abonneren op
Als je geen naam invult staat er 'Anoniem'.
Hier doen wij niets mee maar is een antispam maatregel.
10 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Spanje zou, evenals andere landen, gebaat zijn bij een Universeel Basisinkomen (UBI), hoog genoeg voor een onbekommerd bestaan. Armoede wordt daardoor uitgebannen, criminaliteit zal fors dalen, mensen hebben weer geld te besteden, de economie bloeit op door de toenemende vraag naar producten en diensten en de saamhorigheid neemt toe. Men voelt zich deel van de samenleving. Men voelt zich er thuis.

Lijkt me makkelijk te realiseren. Ontsla de 20% overbodige ambtenaren die vía vriendjespolitiek aan hun functie zijn gekomen en daarmee kun je een veelvoud van die 200 euro minimumloon met gemak bekostigen. Bovendien zijn er maar weinig ambtenaren die tegen minimumloon werken. Oftewel het zoveelste onzinnige politieke idee, of beter gezegd, mistgordijn.

Spanje krabbelt als menig Europese staat,10 jaar nadat wereldwijd de financiële crisis begon mede door de Lehmann Brothers gecreëerde zeepbel. Om nu bij dit pril herstel alweer meteen te gaan potverteren door verhoging van het minimum inkomen per maand met 18 tot 20% afhankelijk welke sector, zonder dat daar een toenemende arbeidsproductiviteit tegenover staat, is vragen om een nieuwe nationale financiële crisis voor Spanje. Men spreekt nog weinig buitenlandse talen, de toeristische sector staat onder druk nu onveilige vakantie bestemmingen weer relatief veilig zijn als Egypte, Tunesië, Algerije en de valuta val van de Turkse munt. De huizenmarkt is op… Lees verder »

Anoniem:: Gelukzoekers .Ben jij er daar niet 1 van ???

Als er een crisis komt is dat door de enorme kosten van de gelukszoekers.

Tja het gedonder over de staatsbegroting is voorlopig nog niet ten einde vrees ik.
Dat mensen er geld bij moeten krijgen is helder, maar is het ook betaalbaar, dat is de grote vraag of gaan we weer geld weggeven dat er niet is? Dan zitten we zo weer in een nieuwe crisis die mede is ontstaan door het weggeven van geld dat er niet was.

Akkoord dat lonen laag zijn, maar de eis van € 200 meer is absurd en gevaarlijk omdat het aanleiding kan zijn voor de niet-ambtenaren om ook verhoging te eisen met dreiging van staking.
De niet-ambtenaren hebben niet die voordelen van ambtenaren die denk ik minder uren hoeven te werken en bovendien hebben die andere pensioen-regelingen.
Ook ben je als niet-ambtenaar al snel onderhavig aan ontslag, anders dan bij ambtenaren…..

Geheel met je eens.

Nicolás, dhr. Sánchez zou toch beter moeten weten, hij is immers econoom…..

Econoom of niet, Sanchez zijn naam is ook Nicolaas, maar dan met Sint ervoor, weggeven zonder te kijken of het wel of niet kan.

dag/nacht
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.