skip to Main Content
Ambtenaren Spanje willen een minimumloon van 1.200 euro
Archieffoto

Ambtenaren Spanje willen een minimumloon van 1.200 euro

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Ambtenaren Spanje willen minimumloon van 1.200 euro

Archieffoto

MADRID – De vakbonden van de ambtenaren in Spanje hebben aangekondigd dat ze een loonsverhoging willen gaan vragen. Het gaat in feite om de minimumlonen die 200 euro omhoog zouden moeten gaan, van 1.000 naar 1.200 euro per maand. Dit terwijl het algemene minimumloon in Spanje op dit moment (slechts) 735,90 euro is.

Ambtenaren (funcionarios) en medewerkers van de staat (trabajadores de la Administración General del Estado) willen dat het minimumloon voor hen verhoogd wordt van 1.000 naar 1.200 euro per maand. Dat is althans wat de vakbond UGT aangeeft.

Een van de redenen voor de vraag van meer loon is de ongelijkheid tussen de medewerkers van de Spaanse staat en dezelfde medewerkers die voor de autonome overheden werken. Deze laatste groep verdient gemiddeld 200 euro meer per maand.

Het probleem is echter dat het gelijkmaken van de minimumlonen de Spaanse regering minimaal 800 miljoen euro gaat kosten, er vanuit gaande dat er 200.000 medewerkers zijn die voordeel hebben hiervan. De UGT weet dat het waarschijnlijk dit jaar niet mogelijk zal gebeuren vanwege de staatsbegroting maar toch wil men het vragen.

De vraag om een verhoging van het minimumloon bij de ambtenaren en staatsmedewerkers komt op de dag dat Pablo Iglesias van Unidos-Podemos bekend maakte dat een van de eisen voor goedkeuring van de staatsbegroting een verhoging van het landelijke minimumloon is, van de huidige 735,90 euro naar minimaal 1.000 euro.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 10 reacties
 1. Spanje zou, evenals andere landen, gebaat zijn bij een Universeel Basisinkomen (UBI), hoog genoeg voor een onbekommerd bestaan. Armoede wordt daardoor uitgebannen, criminaliteit zal fors dalen, mensen hebben weer geld te besteden, de economie bloeit op door de toenemende vraag naar producten en diensten en de saamhorigheid neemt toe. Men voelt zich deel van de samenleving. Men voelt zich er thuis.

 2. Lijkt me makkelijk te realiseren. Ontsla de 20% overbodige ambtenaren die vía vriendjespolitiek aan hun functie zijn gekomen en daarmee kun je een veelvoud van die 200 euro minimumloon met gemak bekostigen. Bovendien zijn er maar weinig ambtenaren die tegen minimumloon werken. Oftewel het zoveelste onzinnige politieke idee, of beter gezegd, mistgordijn.

 3. Spanje krabbelt als menig Europese staat,10 jaar nadat wereldwijd de financiële crisis begon mede door de Lehmann Brothers gecreëerde zeepbel.
  Om nu bij dit pril herstel alweer meteen te gaan potverteren door verhoging van het minimum inkomen per maand met 18 tot 20% afhankelijk welke sector, zonder dat daar een toenemende arbeidsproductiviteit tegenover staat, is vragen om een nieuwe nationale financiële crisis voor Spanje.
  Men spreekt nog weinig buitenlandse talen, de toeristische sector staat onder druk nu onveilige vakantie bestemmingen weer relatief veilig zijn als Egypte, Tunesië, Algerije en de valuta val van de Turkse munt. De huizenmarkt is op nog niet aangetrokken op enige grote steden in Spanje na. Kortom bezint op verhoging vóórdat men daarmee begint.

 4. Tja het gedonder over de staatsbegroting is voorlopig nog niet ten einde vrees ik.
  Dat mensen er geld bij moeten krijgen is helder, maar is het ook betaalbaar, dat is de grote vraag of gaan we weer geld weggeven dat er niet is? Dan zitten we zo weer in een nieuwe crisis die mede is ontstaan door het weggeven van geld dat er niet was.

  1. Akkoord dat lonen laag zijn, maar de eis van € 200 meer is absurd en gevaarlijk omdat het aanleiding kan zijn voor de niet-ambtenaren om ook verhoging te eisen met dreiging van staking.
   De niet-ambtenaren hebben niet die voordelen van ambtenaren die denk ik minder uren hoeven te werken en bovendien hebben die andere pensioen-regelingen.
   Ook ben je als niet-ambtenaar al snel onderhavig aan ontslag, anders dan bij ambtenaren…..

    1. Econoom of niet, Sanchez zijn naam is ook Nicolaas, maar dan met Sint ervoor, weggeven zonder te kijken of het wel of niet kan.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken