MADRID – Als antwoord op een vraag van een buitenlands echtpaar uit Libanon dat aan de Spaanse belastingdienst vroeg of ze belasting moeten betalen in Spanje omdat ze vanwege de noodtoestand langer dan 183 dagen in het land verbleven, heeft Hacienda aangegeven dat men als fiscale inwoner van Spanje wordt gezien en dus inkomstenbelasting in Spanje moet betalen tenzij iemand kan aantonen dat men in een ander land betaalt.
Het echtpaar in kwestie kwam in januari in Spanje aan om zoals gebruikelijk minder dan 183 dagen in Spanje te verblijven maar vanwege de pandemie en de staat van alarm in Spanje werd dat een veel langere periode. De Spaanse belastingdienst telt de noodtoestand periode die van 14 maart tot 21 juni duurde mee bij de periode van 183 dagen om te bepalen of iemand belastingplichtig is in Spanje of niet.
De belastingdienst verwijst dat volgens artikel 9 van de ‘Ley del IRPF’ wet iemand als belastingplichtige wordt gezien als deze de gewone woonplaats in Spanje heeft gedurende 183 dagen per kalenderjaar wat in Spanje gelijk is aan een belastingjaar. Wat betreft de pandemie en noodtoestand wordt daar blijkbaar door de Spaanse belastingdienst geen uitzondering op gemaakt.
In het geval van dit echtpaar speelt ook mee dat Libanon als een belastingparadijs wordt gezien waardoor de belastingdienst in Spanje een bewijs van permanentie verlangt gedurende 183 dagen per kalenderjaar.
Eenieder die in 2020 meer dan 183 dagen op Spaans grondgebied verblijft wordt als juridische en fiscale resident belastingplichtige in Spanje gezien tenzij men kan aantonen in een ander land belastingplichtig te zijn.
183-dagenregeling
De 183-dagenregeling wil zeggen dat als iemand langer dan 183 dagen (6 maanden) in Spanje verblijft men als een resident (residente extranjero) of ingezetene wordt gezien. Dat houdt in dat iemand na 6 maanden zowel een juridisch resident (ondergeschikt aan de Spaanse wetgeving) alsook een fiscaal resident (ondergeschikt aan de Spaanse belastingplicht) wordt. Bij een verblijf van meer dan 183 dagen of 6 maanden dient men een NIE nummer (Número de Identificación de Extranjeros) aan te vragen.
Verblijft iemand minder dan 183 dagen in Spanje dan hoeft men geen NIE nummer aan te vragen, is men geen fiscaal resident en mag men bijvoorbeeld ook met NL/B kenteken blijven rijden.
In Spanje wordt gekeken naar een belastingjaar wat in Spanje loopt van 1 januari tot en met 31 december welke dus gelijk is aan een kalenderjaar.