10x spectaculaire wegen in Spanje

10x spectaculaire wegen in Spanje
Beeld: Sa Calobra / Unsplash

10x spectaculaire wegen in Spanje

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Spanje is een land dat de inwoner en bezoeker eigenlijk alles te bieden heeft. Spanje is véél meer dan de populaire kustplaatsen langs de Middellandse Zee of het massatoerisme op de populaire eilanden want Spanje is ook natuur, cultuur, geschiedenis, gastronomie, rust, avontuur en veel meer. Met onze nieuwe rubriek 10x willen we meer aandacht geven aan het andere en voor veel mensen onbekende Spanje.

Het met de auto, motor of camper rondreizen door Spanje is altijd al een genot geweest maar naast de grote wegen om snel van A naar B te rijden is het verstandig om eens over de zogenaamde ‘carreteras secundarias’ ofwel secundaire wegen te rijden om te genieten van het moois dat daar vaak te vinden is. Onderstaand wellicht de mooiste wegen van Spanje met onze 10x spectaculaire wegen.

Lago Enol

1- Entrelagos (Asturië)

In Asturië staat de weg naar het uitzichtpunt Mirador de la Picota, ook wel Entrelagos genoemd op de lijst van mooie autoroutes. Het gaat in feite over de weg tussen het meer lago de Enol en het meer lago de la Ercina, een weg die in de drukke zomermaanden alleen met een bus te rijden is omdat men niet naar boven mag rijden. Mooi stukje natuur waar het soms te druk kan zijn.

Entrando en el Cañón de Añisclo, Huesca

2- Añisclo (Huesca)

Deze route in de Pyreneeën in Aragón staat ook wel bekend als de ‘Ruta de los Reyes de Aragón’ en kan betiteld worden als zeer spectaculair. Deze mooie route gaat door de ‘cañón de Añisclo’ ofwel de Añisclo-kloof die via steile bergwanden en watervallen leidt naar een van de meest indrukwekkende plaatsen in het nationale park van Ordesa en Monte Perdido. Het beginpunt ligt niet ver van een van de mooiste dorpen van Spanje, Aínsa.

Sa Calobra

3- Sa Calobra (Mallorca)

Wellicht wel een van Spanje’s meest gefotografeerde wegen vanwege de 12 bochten van 180 graden en 1 bocht van 360 graden om vanuit Soller naar Sa Calobra te rijden. We hebben het hier over de beroemde MA-2141 weg die begint bij de MA-10 bij Escorca en het stuwmeer Gorg Blau. Een weg die je beter niet kunt rijden in hoogzomer omdat het dan enorm druk is en de weg erg smal is.

Montes de Malaga from Romeral

4- Montes de Málaga (Málaga)

De de 31 kilometer die de stad Málaga met Colmenar verbindt over de A-7000 is een spectaculaire weg door het natuurpark Parque Natural de los Montes de Málaga. Het is een weg waar je flink aan het stuur moet trekken om alle bochten te nemen maar waar je kunt genieten van het uitzicht en de natuur.

Tejeda a los pies del Roque Nublo...

5- Roque Nublo (Gran Canaria)

De GC-60 vertrekt bij de duinen van Maspalomas en eindigt bij Tejeda maar komt ook (via een zijweg) langs de 700 meter hoge Roque Nublo, een van de hoogste punten van Gran Canaria. De weg zelf is 55 kilometer lang en moet je vooral rustig rijden om van het uitzicht te genieten. Wil je nog iets meer zien, bezoek dan de Pico de las Nieves dat met 1.956 meter het hoogste punt van het eiland is.

Tossa de Mar

6- Tossa de Mar (Gerona)

Voor de autorijders die liever in de buurt van de zee blijven is de GI-682 tussen de badplaatsen Tossa de Mar en Sant Feliu de Guixols in de provincie Gerona (Costa Brava) in Catalonië de moeite waard. Gedurende 21 km is het genieten geblazen van de mooie uitzichten op de Middellandse Zee die gepaard gaan met de bebossing en prachtige baaien. 

Desfiladero de la Hermida (Asturias)

7- La Hermida (Cantabrië)

De Desfiladero de La Hermida kloof is spectaculair en als je over de N-621 rijdt wordt je omringt door verticale kalkstenen muren van meer dan 600 meter hoog en rij je door smalle kloven die door de Deva-rivier zijn gemaakt waardoor deze route een adembenemende natuurlijke pas is geworden. De kloof maakt deel uit van het Ándara-massief en is ongeveer 20 kilometer lang waardoor het de langste van Spanje is.

La Palma

8- Roque de los Muchachos (La Palma)

De enorm bochtige weg LP-4 op het Canarische Eiland La Palma gaat van de kust bij Santa Cruz de La Palma richting Roque de los Muchachos, het symbool van het nationale park Caldera de Taburiente en met 2.426 meter het op één na hoogste punt van het eiland. De eerste 20 km klimt omhoog via smalle bochten en door dichte bossen waarna deze plots verdwijnen en men door een landschap rijdt van uitgedoofde (en op dit moment actieve) vulkanen. 

Casielles

9- Desfiladero de los Beyos (Asturië)

De route door de Desfiladero de los Beyos over de N-625 is al spectaculair maar als je bij het restaurant Venta de Agüera afslaat richting Casielles en Viboli begint het echte avontuur. Na enkele kilometers dien je rechtsaf te slaan om via een smalle weg bestaande uit 23 scherpe bochten naar Casielles te rijden. Het gaat om een unieke zeer smalle weg waarbij je in minder dan 3 kilometer een hoogteverschil van 380 meter aflegt. 

PICO VELETA

10- Pico Veleta (Granada)

Dit is de in de Sierra Nevada van Granada ooit hoogst gelegen geasfalteerde weg (A-395) van het Europese continent. Op ongeveer 2.500 meter hoogte is de weg echter afgesloten voor gemotoriseerd verkeer waardoor deze weg officieel niet meer als hoogste weg van Europa gerekend kan worden. Het laatste deel vanaf de Hoya de la Mora is dus alleen te voet af te leggen. Volgens sommige websites gaat het echter ook over een van de gevaarlijkste wegen die op ongeveer 3.396 m hoogte behoorlijk steil is. Het uitzicht en de rust zijn spectaculair. De weg, die vanaf Cenes de la Vega komt, is bij autofabrikanten onverminderd populair voor het testen van nieuwe modellen, die doorgaans zwaar gecamoufleerd meermalen op en neer rijden.

Ga naar de inhoud