Krijgt Spanje net zoals mogelijk Duitsland ook te maken met een toiletpapier-crisis

Krijgt Spanje net zoals mogelijk Duitsland ook te maken met een toiletpapier-crisis
Beeld: Canva

Krijgt Spanje net zoals mogelijk Duitsland ook te maken met een toiletpapier-crisis

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Volgens deze website kan er vanwege de energiecrisis, het gebrek aan grondstoffen en de gevolgen van de Oekraïne-oorlog zomaar een tekort komen aan toiletpapier in Europa. De wc-papier-crisis hangt de Duitsers al boven het hoofd vanwege het faillissement van Hakle, de grootste toiletpapiermaker van Duitsland. Maar kan Spanje ook te maken krijgen met een toiletpapier-crisis en moeten we nu, net zoals in de beginmaanden van de corona-pandemie, wc-papier gaan hamsteren?

Naast hogere gas-, elektriciteit- en brandstofprijzen heeft de inflatie ook gevolgen voor de prijzen van papier die ook veel hoger zijn dan normaal. En dat zorgt weer voor een crisis bij de producenten van toilet- en keukenpapier. In Duitsland is in ieder geval de grootste producent Hakle al failliet omdat deze de hoge kosten voor de grondstoffen, transport en energie niet meer kon dragen. Andere producenten in diverse Europese landen maken zich ook zorgen over de situatie.

Maar hoe is dat in Spanje? Moeten de inwoners daar ook rekening houden met lege schappen in de supermarkten en moet men weer gaan hamsteren net zoals in de beginmaanden van de corona-pandemie? Of valt het allemaal wel mee. Volgens de algemeen directeur van de Spaanse vereniging Asociación Española de Fabricantes de Pasta, Papel y Cartón (ASPAPEL) hoeft niemand zich in Spanje zorgen te maken.

In Spanje is het papier, net zoals in andere EU-landen, ook duurder geworden maar er zijn geen restricties. Daarnaast is Spanje wat betreft de gasleveringen beter voorbereid dan Duitsland waar men sterk afhankelijk is van gas uit Rusland, iets wat in Spanje niet het geval is. Daarom kunnen de papierfabrieken in Spanje tegen normale tarieven blijven produceren.

Er is volgens de algemeen directeur van ASPAPEL absoluut geen reden om toiletpapier te hamsteren en hij roept de inwoners van Spanje op om niet in paniek te raken. Hamsteren betekent lege schappen en dat genereert weer wc-papier-stress terwijl er niets aan de hand is omdat er geen gebrek aan wc-papier is maar men de levering niet aan kan vanwege de enorme verkoop. Tijdens de pandemie was er geen reden voor paniek en nu ook niet.

Ga naar de inhoud