Search
menu
Search

Waarom lunchen en dineren inwoners van Spanje zo laat?

Waarom lunchen en dineren inwoners van Spanje zo laat?
Beeld: Canva

Waarom lunchen en dineren inwoners van Spanje zo laat?

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Een van de dingen die het meest de aandacht trekt van buitenlanders of Spanjaarden zelf die het land verlaten, is het verschil in eettijden. In Spanje is het heel normaal om tussen 14 en 15 uur te lunchen en tussen 21 en 22 uur te dineren terwijl je in de meeste Europese landen tussen 12 en 13 uur luncht en rond 18 of 19 uur dineert. Dus waarom is Spanje anders? Wat is de reden voor deze Spaanse gewoonte?

De belangrijkste oorzaak van het verschil in eetgewoonten heeft te maken met de tijdsindeling. Als de zon op haar hoogst staat, dat wil zeggen om 12 uur, geven de klokken in Spanje 13.30 uur aan. Die anderhalf uur achterstand op de ‘natuurlijke’ tijd dateert uit 1942. 

Tot dat jaar liep Spanje een uur achter en deelde het de tijdzone (GMT+0:00) met landen als Engeland en Portugal. Op bevel van dictator Francisco Franco werd de klok midden in de Tweede Wereldoorlog echter een uur vooruit gezet om dezelfde tijd te hebben als Mussolini’s Italië en Hitler’s Duitsland. Dat betekent dat Spanje in de winter één uur voorloopt op de zonnetijd en in de zomer maximaal twee uur verschil heeft.

Door dat tijdsverschil begint een werkdag in Spanje vaak tussen 9 en 10 uur en eindigt deze tussen 19 of 21 uur, veel later dan andere Europese inwoners die hun werkdag over het algemeen tussen 17 en 18 uur beëindigen. Vanwege deze andere dagindeling begint het sociale leven na werktijd ook later wat volgens experts gevolgen heeft voor de gezondheid, met name op het aantal slaapuren. Want in Spanje gaat men ook vaak later naar bed, ook de kinderen terwijl men wel vaak weer vroeg op staat. In het buitenland wordt dan vaak geschreven dat die tijd gecompenseerd wordt door de siesta maar dat wordt tegenwoordig bijna niet meer gebruikt om de slaapuren in te halen. Tijden zijn veranderd.

eten 1
10x dingen die je moet weten over uit eten gaan in Spanje
Het uit eten gaan in Spanje is vaak een hele ervaring, zeker als je dat met Spaanse vrienden of familie doet maar waar moet je op letten en wat is anders. Het glossy Spanje magazine ESPANJE! legt uit.
icoon2022www.spanjevandaag.com
e55c512cd5b680f9ee08036902982335
Vijf keer per dag eten mag gerust in Spanje
In Spanje zegt men dat vijf keer eten per dag het gezondst is dus daarom een omschrijving van de maaltijdmomenten in Spanje.
icoon2022www.spanjevandaag.com
Ga naar de inhoud