Wat zijn de dodelijkste personenwagens van Spanje?

Wat zijn de dodelijkste personenwagens van Spanje?
Beeld: Canva

Wat zijn de dodelijkste personenwagens van Spanje?

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Het lijkt een vreemde vraag, maar ze houdt wel degelijk steek. Wat zijn de dodelijkste personenwagens van Spanje? Uit onderzoek blijkt dat er wel degelijk cijfers beschikbaar zijn over de auto’s waarmee het meeste dodelijke ongelukken gebeuren. En vaak gaat het om verouderde exemplaren.

Dat het Spaanse wagenpark verouderd is al langer geweten. Dat oude auto’s ook dodelijker zijn was een beredeneerd vermoeden. Tot een studie dat vermoeden staafde met harde cijfers. Wanneer men een ongeluk heeft men een personenwagen die ouder is dan tien jaar ligt het sterftecijfer op 0,42 %, tegenover een gemiddelde van 0,17 % voor auto’s die de afgelopen tien jaar uit de fabriek rolden.

De cijfers komen uit een onderzoek getiteld ‘coches obsoletos, riesgo real’ (verouderde wagens, reëel risico) van het instituut voor onderzoek naar voertuigen uit Zaragoza. Daaruit blijkt ook dat het percentage zwaargewonden bij ongelukken met wagens ouder dan 15 jaar van 12% in 2011 naar 39% in 2020 is gestegen.

In Spanje rijden 16,2 miljoen personenwagens rond die ouder zijn dan 2007. Goed voor 44% van het totale aantal. Als je kijkt naar auto’s ouder dan 10 jaar dan gaat het zelfs over 66% ofwel 22,9 miljoen wagens. De gemiddelde leeftijd van een personenwagen in Spanje is 13,5 jaar, twee jaar meer dan het Europese gemiddelde van 11,5 jaar.

Waarom zijn oude auto’s dan zo veel gevaarlijker? Allereerst zijn ze minder robuust. Twintig jaar geleden waren de normen lager en de auto’s minder sterk. Een personenwagen van 25 jaar oud kan nog perfect in orde zijn, bij een frontale botsing met een nieuwe auto zal deze het naar alle waarschijnlijkheid moeten laten afweten. Ook de remafstand van een auto met wielen in goede staat is tot 53% korter dan die van een personenwagen met versleten wielen. Bovendien zijn de onderhoudskosten vandaag de dag hoog. 

De gemiddelde familie spendeerde vorig jaar 572 Euro aan het onderhoud van haar voertuig. Dat bedrag is voor veel mensen te hoog, en bij de ITV (technische controle) moest men maar liefst een op de vijf voertuigen afkeuren voor ernstige of zeer ernstige tekortkomingen. Zo rijden dus veel verouderde voertuigen rond met mankementen, een combinatie die vaak dodelijke gevolgen kent.

Ga naar de inhoud