ALDI presenteert in Spanje platform met recepten om geen eten weg te gooien

ALDI presenteert in Spanje platform met recepten om geen eten weg te gooien
Beeld: ALDI / screenshot web

ALDI presenteert in Spanje platform met recepten om geen eten weg te gooien

Dit artikel is 8 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Vorig jaar gooiden de inwoners van Spanje 1,2 miljard kilo voedsel weg, wat neerkomt op gemiddeld 25,31 kilo per inwoner. Dit blijkt uit gegevens van het recentste Rapport over Voedselconsumptie in Spanje, opgesteld door het Ministerie van Landbouw, Visserij en Voedselvoorziening. Dit cijfer toont aan dat Spaanse huishoudens nog een lange weg te gaan hebben op het gebied van voedselverspilling, ondanks dat het cijfer 6% lager is dan in 2021.

Met het doel om dit cijfer verder te verlagen, heeft supermarktketen ALDI op maandag, 25 september, “Sabrosas Sobras” (Nederlands: Overheerlijke Restjes) gelanceerd, een platform gebaseerd op kunstmatige intelligentie om het hergebruik van voedsel in huis te promoten en voedselverspilling te verminderen.

Sabrosas Sobras is een digitale tool, volledig gratis en open voor iedereen, die de door de gebruiker ingevoerde ingrediënten gebruikt en deze omzet en combineert in verschillende recepten, zodat de resten van voedsel die de consument thuis heeft op een andere en bewuste manier kan hergebruiken.

Een voorbeeld: in Spaanse huishoudens is het gebruikelijk dat er na het eten van gebraden kip resten vlees overblijven, wat vaak te weinig is om een maaltijd te maken, maar die ons in werkelijkheid een maaltijd kan besparen. Met het gebruik van het platform van ALDI kun je deze resten hergebruiken, omdat het je verschillende mogelijkheden biedt om het vlees in verschillende recepten te gebruiken, zoals een salade, een sandwich of zelfgemaakte kroketten. Je vindt het platform (in het Spaans) HIER.

De ‘International Day of Awareness of Food Loss and Waste’ wordt elk jaar op 29 september gevierd. In 2023 valt deze dag op een donderdag. De dag is bedoeld om aandacht te vestigen op het probleem van voedselverlies en -verspilling. Elk jaar wordt wereldwijd een derde van al het geproduceerde voedsel verspild. Dit komt door een aantal factoren, zoals onvolledige oogsten, transportschade, verkeerde opslag en consumptie van voedsel dat niet wordt opgegeten.

Voedselverlies en -verspilling heeft een aantal negatieve gevolgen. Het is een onnodige verspilling van grondstoffen, energie en water. Het draagt ook bij aan klimaatverandering en vervuiling. De ‘International Day of Awareness of Food Loss and Waste’ is een kans om aandacht te vragen voor dit belangrijke probleem. Op deze dag worden er over de hele wereld evenementen en activiteiten georganiseerd om mensen bewust te maken van het probleem en om oplossingen te vinden.

Ga naar de inhoud