Aardbeving van 4,7 op de schaal van Richter gevoeld aan Costa del Sol

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Aardbeving van 4,7 op de schaal van Richter gevoeld aan Costa del Sol
Beeld: Pixabay

LET OP: Dit artikel is meer dan 12 maanden geleden geplaatst.

Laatste update: 1 jaar geleden.

CÁDIZ – Vrijdagmorgen om 11.35 uur heeft in Andalusië een nieuwe aardbeving plaatsgevonden met een kracht van 4,7 op de schaal van Richter. Het Spaanse Geografische Instituut meldt dat het epicentrum op 5 km diepte lag bij Pruna, nabij Olvera in de provincie Cádiz waar 15 minuten eerder ook al een aardbeving plaatsvond van 2,2 op de schaal van Richter.

De nieuwste aardbeving met een kracht van 4,7 op de schaal van Richter nabij Olvera (Cádiz) kon gevoeld worden aan de Costa del Sol in de provincie Málaga. De aardbeving vond plaats om 11.35 uur op slechts 5 km diepte en had een kracht van 4,7 op de schaal van Richter.

De laatste 24 uur hebben er in hetzelfde gebied in het achterland van de provincie Cádiz in totaal 23 aardbevingen plaatsgevonden met krachten variërend tussen de 1,6 tot 4,7 op de schaal van Richter. Veel van deze bevingen vonden plaats bij Olvera in de buurt en werden niet of nauwelijks gevoeld, op de laatste grotere beving na.

Via onze WhatsApp tiplijn kregen we verschillende meldingen binnen over de aardbeving (gracias lezers). Er is vooralsnog geen schade gemeld en er zijn geen gewonden te betreuren. 

Leestip: Aardbevingen in Spanje

Richter uitleg

Aardbevingen met een kracht tussen de 1 en 1,9 op de schaal van Richter worden niet gevoeld door de mens maar worden wel geregistreerd. Aardbevingen tussen de 2 en 2,9 op de schaal van Richter zijn meetbaar en worden alleen door mensen waargenomen in gunstige omstandigheden zoals het tijdstip.

Aardbevingen tussen de 3 en 3,9 op de schaal van Richter wordt door de mens gemerkt maar is te vergelijken met een voorbijrijdende vrachtwagen. Aardbevingen tussen de 4 en 4,9 op de schaal van Richter worden door vrijwel iedereen opgemerkt waarbij alles kan rammelen en er lichte schade kan ontstaan. 

Aardbevingen tussen de 5 en 5,9 op de schaal van Richter zijn vrij krachtig met heftige trillingen en worden door iedereen met schrik waargenomen met als gevolgen meubels die bewegen; voorwerpen die omvallen; klokken blijven stilstaan; schoorstenen kunnen instorten; scheuren in wegdek; lichte tot matige schade aan gewone gebouwen, zoals scheuren in stucwerk; oude en zwakke gebouwen kunnen zware schade oplopen of (gedeeltelijk) instorten.

NIEUW: Ben jij getuige van nieuws in Spanje of heb je iets interessants te melden over Spanje gerelateerde onderwerpen, laat het ons dan weten via onze WhatsApp tiplijn. Voeg het nummer +34 660 455 942 toe aan je contacten of lees meer informatie HIER.

Heb je een foutje ontdekt? Heb je een vraag? Mail ons!
Reageren op dit artikel kan via onze Facebook pagina of Facebook groep.
Gehele of gedeeltelijke reproductie van dit artikel en de daarbij geplaatste foto’s is zonder schriftelijke toestemming verboden. Het artikel staat geregistreerd bij Safe Creative Copyright Registry on the Net.

Meer recente artikelen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
donker/licht
Scroll naar top
newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.