AP-7 tussen Málaga en Estepona tot 2046 niet tolvrij

Oeps ... foto ontbreekt!

AP-7 tussen Málaga en Estepona tot 2046 niet tolvrij

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MÁLAGA – Vanaf 1 januari 2020 zullen de AP-7 tolweg tussen het zuiden van de provincie Tarragona en Alicante en de AP-4 tussen Sevilla en Cádiz tolvrij worden maar in Andalusië wil men dat ook. Zo wordt er door diverse politieke partijen ook gesproken over een tolvrije AP-7 snelweg tussen Málaga en Estepona. Volgens de informatie van het ministerie van Ontwikkelingszaken zal dat voor het jaar 2046 echter niet gaan gebeuren.

Het is de Partido Popular (PP) die graag wil dat de AP-7 tussen Málaga en Estepona tolvrij wordt maar volgens de minister van Ontwikkelingszaken José Luis Ábalos is dat niet iets wat op tafel ligt. Daarnaast zegt Ábalos dat het toevallig is dat de PP altijd ten tijde van een verkiezing praat over het tolvrij maken van dit stuk AP-7 maar daarbuiten nooit iets van zich laat horen.

Hoe dan ook, tot het jaar 2046 zal het waarschijnlijk niet lukken om dit stuk van de AP-7 snelweg tolvrij te maken omdat het bedrijf Ausol tot die tijd het beheer heeft over de tolweg terwijl het deel van de AP-7 tussen Estepona en Guadiaro pas eindigt in 2054.

De AP-7 tussen Málaga en Estepona is 82,7 km lang en werd geopend in 1999. De aanleg van deze extra snelweg als aanvulling op de drukke A-7 die langs de kust gaat kostte 519 miljoen euro. Gemiddeld rijden er per dag zo’n 17.440 voertuigen over deze tolweg.

Op dit deel van de AP-7 zijn twee tolpoorten te vinden, een ter hoogte van Calahonda en een bij San Pedro Alcántara. Tussen Málaga en Calahonda heeft de tol een prijs van 4,70 euro in laagseizoen en 7,65 euro in hoogseizoen (juni, juli, augustus, september en Semana Santa). De prijs bij de tolpoort van San Pedro de Alcántara is 3,20 euro in laagseizoen en 5,20 euro in het hoogseizoen (tussen juni en september incl. en de Semana Santa).

Dat wil dus zeggen dat als iemand van Málaga naar Estepona wil rijden hij/zij 7,90 euro moet betalen voor de heenreis en 7,90 euro voor de terugreis wat een totaal is van 15,80 euro in het laagseizoen. Een prijs die oploopt naar 25,70 euro in het hoogseizoen. Er zijn kortingen van 50% als men in een periode van 4 maanden 60 keer over deze AP-7 snelweg rijdt.

De 28 km van de AP-26 tussen Villanueva de Cauche en Puerto de la Torre zal ook pas tolvrij kunnen worden in het jaar 2046. De aanleg van deze tolweg kostte 349 miljoen euro maar tot december 2017 was pas 8% van deze aanlegkosten door de tol betaald.

Ga naar de inhoud