In Spanje wordt gevraagd om een directe steun voor de aanschaf van waterstofauto’s

In Spanje wordt gevraagd om een directe steun voor de aanschaf van waterstofauto’s
Beeld: 123rf

In Spanje wordt gevraagd om een directe steun voor de aanschaf van waterstofauto’s

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Volgens de experts (en niet experts) is op waterstof rijden de toekomst maar feit is dat op dit moment er maar weinig modellen auto’s en fabrikanten zijn die zich wagen aan waterstof als brandstof. Op dit moment wordt er meer aandacht besteed aan elektrische auto’s, hybride personenwagens en de benzine- en dieselauto’s dan aan waterstofauto’s. Daar moet volgens de Vereniging van auto- en vrachtwagenfabrikanten (Anfac) in Spanje een einde aan komen.

Als het aan Anfac ligt moet er een directe aankoopsteun komen zoals het plan Moves en belastingverminderingen om zo aan de routekaart van de regering voor de introductie van voertuigen die op waterstof (hidrógeno) rijden te bewerkstelligen. Volgens een document dat in oktober 2020 werd gepresenteerd moeten er in 2025 minstens 150 bussen, 5.000 lichte en zware voertuigen en twee commerciële treinen rijden in Spanje. Er zouden rond dat jaar ook 150 waterstofstations moeten zijn in Spanje.

Het probleem is dat er anno 2021 slechts zes waterstofstations zijn in Spanje, in Madrid, Sevilla, Zaragoza, Huesca, Albacete en Puertollano maar allen zijn niet voor publiek gebruik. Het probleem in Spanje is dus niet alleen het gebrek aan automodellen en de hoge prijzen van deze waterstofauto’s, het probleem is ook het aantal waterstofstations.

Volgens Europese cijfers zijn er tot 31 december 2020 in de Europese Unie 2.453 waterstofauto’s verkocht waarvan slechts 15 in Spanje, 10% van het beoogde doel van 150 waterstofauto’s in 2025. Het aantal waterstofauto’s in Spanje is te verwaarlozen vergeleken met de 867 auto’s op waterstof in Duitsland of de 390 waterstofauto’s in Nederland, 389 modellen op waterstof in Frankrijk en 79 waterstofauto’s in België.

Als gekeken wordt naar het aantal waterstofstations in Spanje dan staat op het overzicht 0 omdat we al eerder hebben gezien dat er zes waterstofstations zijn in Spanje maar niet voor openbaar gebruik. In Duitsland zijn 83 waterstofstations te vinden terwijl dat aantalñ in Frankrijk 16 is, in Denemarken 6, in Nederland 5 en in België 2 waterstofstations.

Het probleem van waterstofauto’s is niet alleen de waterstofstations waar de voertuigen volgetankt kunnen worden maar ook het aanbod van personenwagens in Spanje. Op dit moment zijn er slechts twee modellen te koop in Spanje, te weten de Toyota Mirai en de Hyundai Nexo. De Nexo heeft een verkoopprijs vanaf 69.000 euro terwijl de Mirai verkocht wordt vanaf 65.000 euro. In 2022 moet daar de BMW i Hydrogen bijkomen. Andere modellen zoals de Hond Fuel Cell Clarity en de Hyperion XP-1 worden (nog) niet in Spanje verkocht.

waterstof
Beeld: CincoDías
Ga naar de inhoud